Η Κεντρική Ευρώπη βιώνει τις μεγαλύτερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες έχουν κοστίσει τόσο σε ψυχές όσο και υλικές ζημιές.
Η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να κοστολογηθεί. Οι καταστροφές όμως που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Boris αναμένεται να κοστίσουν δισεκατομμύρια οικονομικές απώλειες.
Οι αρχικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι το κόστος των πλημμυρών των τελευταίων ημερών μπορεί να υπερβεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ωστόσο το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, με τις πρώτες εκτιμήσεις του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Morningstar DBRS να κάνουν λόγο για 1 δις ευρώ σύμφωνα με το Reuters.
Οι σφοδρές βροχοπτώσεις της καταιγίδας Boris συνεχίζουν να πλήττουν την Κεντρική Ευρώπη, προκαλώντας αυξανόμενο αριθμό θυμάτων και σοβαρές ζημιές
Ο Mario De Cicco, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων αξιολογήσεων ασφαλίσεων και συντάξεων της Morningstar DBRS, δήλωσε στο Euronews πως «με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, οι υψηλότερες ασφαλισμένες απώλειες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν στην Τσεχική Δημοκρατία, μία από τις χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα», προσθέτοντας ότι η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές είναι πιο διαδεδομένη στη χώρα από ό,τι σε άλλες.
Kłodzko, Poland.
Street view image before yesterday’s flood and a photo taken today of the aftermath. Devastating. pic.twitter.com/AgG1GJhm3E
— Met4Cast. (@Met4CastUK) September 16, 2024
Σύμφωνα με την JBA Risk Management, οι πλημμύρες είναι ήδη ο πιο δαπανηρός φυσικός κίνδυνος στην Ευρώπη. Οι ποτάμιες πλημμύρες κοστίζουν 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, και αυτό το ποσό αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι οικονομίες αναπτύσσονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου και η κλιματική αλλαγή προκαλεί εντονότερες βροχοπτώσεις.
Πρόσφατα, πλημμύρες έχουν πλήξει περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, με την πρόβλεψη ότι θα επηρεάσουν επίσης τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας έχουν ήδη διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έκτακτη βοήθεια, ενώ η Τσεχία εξετάζει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της για το 2024 εξαιτίας των ζημιών από τις πλημμύρες.
Kłodzko in Poland is already flooded. It’s catastrophic. The local authorities are warning residents that another flood wave is on it’s way and that it will be larger than the first one….pic.twitter.com/dnvbmj9Qyd
— Volcaholic (@volcaholic1) September 15, 2024
Ο αναλυτής Grzegorz Dróżdż της Conotoxia Invest σημειώνει ότι οι ζημιές στις υποδομές, τα κτίρια και τις περιουσίες, καθώς και η αύξηση των δαπανών διάσωσης και ανακούφισης, μπορεί να μειώσουν την παραγωγή και την οικονομική δραστηριότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αύξηση του ελλείμματος και επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών.
«Οι πλημμύρες που αντιμετωπίζουν σήμερα η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Αυστρία θα είναι τώρα σίγουρα πολύ επώδυνες και δαπανηρές για τον πληθυσμό και θα επηρεάσουν αρνητικά τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Euronews.
Και πρόσθεσε: «Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν συνήθως σε αρνητικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς και το εμπόριο, που εκδηλώνεται ως αύξηση του ελλείμματος και επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών».
Meanwhile in Austria
Devastating flooding across Eastern Europe with Austria experiencing the worst floods in its history. Clip below from Ladek-Zdroj yesterday.
Flooding is getting worse rapidly across Europe – Climate Change will be blamed.
Reality is this is… pic.twitter.com/AGvQ5TtIfN
— Concerned Citizen (@BGatesIsaPyscho) September 16, 2024
Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πολωνίας, PZU, αναμένεται να δει μείωση κερδών κατά 10% λόγω των απαιτήσεων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με στοιχεία της χρηματιστηριακής εταιρείας Ipopema, που αναφέρει το Bloomberg.
Πολλά εργοστάσια και καταστήματα που επλήγησαν από τις πλημμύρες έχουν διακόψει την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του χημικού εργοστασίου BorsodChem στην Οστράβα της Τσεχίας, της τσεχικής εταιρείας παραγωγής ποτών Kofola CeskoSlovensko, καθώς και του εργοστασίου OKK Koksovny, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κωκ χυτηρίου στην Ευρώπη, το οποίο διέκοψε την παραγωγή χημικών, όπως αναφέρει το Reuters.
Επιπλέον, έχουν ανασταλεί τα διασυνοριακά σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Πολωνίας και Τσεχίας, καθώς και μεταξύ Ουγγαρίας και Αυστρίας.
Όσον αφορά στις συνολικές επιπτώσεις στην οικονομία, οι αναλυτές της Erste Group αναμένουν περιορισμένες επιπτώσεις, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για σίγουρες εκτιμήσεις.
Η Katarzyna Rzentarzewska, επικεφαλής μακροοικονομικός αναλυτής της Erste Group για τη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δήλωσε στο Euronews: «Για παράδειγμα, στην Τσεχία θα δούμε ότι ο συνδυασμένος οικονομικός αντίκτυπος που σχετίζεται με τις ζημιές στην ιδιοκτησία και την παραγωγή θα μπορούσε να είναι 0,2-0,5% του ΑΕΠ, ενώ ο συνολικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι πολύ μικρότερος, πιθανότατα στο κατώτερο άκρο αυτού του εύρους».
Η ίδια αναμένει ότι βραχυπρόθεσμα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο βιομηχανικός τομέας θα δεχθεί αρνητική επιρροή σε όλες τις χώρες που πλήττονται από τις πλημμύρες και ο τουρισμός στις περιοχές μπορεί επίσης να χτυπηθεί.
Οι αναλυτές συμφωνούν επίσης ότι μακροπρόθεσμα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης θα δώσουν ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα, «προσθέτοντας στο ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», δήλωσε η Rzentarzewska.
«Μπορεί επίσης να τονώσει νέες επενδύσεις σε σύγχρονη τεχνολογία, καθώς και πιο ανθεκτικές και ανεπτυγμένες υποδομές», δήλωσε ο Dróżdż.
Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Αυστρία, ενώ πολλοί άλλοι αγνοούνται τις ημέρες από την έναρξη των έντονων βροχοπτώσεων την περασμένη Πέμπτη. Χιλιάδες άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, έχουν εκτοπιστεί. Το βράδυ της Δευτέρας, ο δήμαρχος μιας πολωνικής πόλης ζήτησε από 42.000 κατοίκους να απομακρυνθούν ενόψει των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων.
«Αυτές οι πλημμύρες είναι μια ξεκάθαρη υπενθύμιση της αυξανόμενης απειλής των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από το κλίμα», δήλωσε η Sissi Knispel de Acosta, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Κλιματική Έρευνα, η οποία αποτελείται από ερευνητικές ομάδες που μελετούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, στους New York Times.
«Το κλίμα είναι τόσο θερμό που κάθε καταιγίδα ή καιρικό γεγονός επηρεάζεται από ένα θερμαινόμενο κλίμα», είπε ο ο Richard Rood, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Είναι αδύνατο να έχουμε ένα γεγονός, ειδικά ένα ακραίο γεγονός, που δεν έχει κάποια σχέση με την κλιματική αλλαγή».
Ενώ οι πλημμύρες ήταν πάντα ένα φυσικό φαινόμενο, εντονότερες βροχές καταφθάνουν συχνότερα καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από την καύση ορυκτών καυσίμων, συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα σημαίνουν περισσότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Και ένας πιο ζεστός πλανήτης δημιουργεί περισσότερη ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει τις καταιγίδες να βρέχουν πιο αποτελεσματικά αυτήν την υγρασία, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια πιο βίαιη καταιγίδα.