Yunanistan’da Müslüman Türk azınlığının, kendilerine ait okullarda söz sahibi olmalarına izin verilmiyor. Eğitim öğretim faaliyetlerinin devam ettiği okullar çok eski olduğu için hükümete yeni okul talebinde bulunuluyor. Ancak hükümet talebi karşılamıyor. Talebin karşılanmamasının yanı sıra öğrencilere vardiyalı eğitim dayatması yapılıyor.
Yeni Şafak’a konuşan İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ozan Ahmetoğlu, “Okul binamız İskeçe’nin Osmanlı egemenliğinde olduğu dönemde inşa edilen eski bir tütün deposu. Bodrum katında sınıflarımız var. Ahşaptan, tehlikeli, dar ve küçük bir bina. Kapasitesi yetersiz kaldığı için, Yunanistan’ın hiçbir yerinde böyle bir uygulama olmamasına rağmen, vardiyalı eğitim dayatıyorlar. Yani sabahçı-öğlenci uygulaması var. İskeçe’deki azınlık ortaokulu ve lisesindeki öğrencilerin büyük bir kısmı İskeçe’ye 10-20-30 km uzaktan gelen köy çocukları. Öğleden sonra okula gelince akşam saatlerinde köylerine dönmek zorunda kalıyorlar. Bu zorluk sebebiyle öğrenciler devlet okullarına kayıt yaptırmak zorunda kalıyor, Yunanca eğitim alıyorlar. Bu da onların istediği bir şey zaten. Devletten yeni bir bina istiyoruz ancak devlet kulaklarını tıkıyor” dedi.
Ahmetoğlu, bir taraftan azınlık çocuklarının Türk azınlık okullarına gitmesinin engellenerek devlet ortaokul ve liselerine kaymalarının sağlandığını diğer taraftan da Türk azınlığın kendi okullarını yönetmesinin engellendiğini söyledi. Ahmetoğlu, çifte bir baskı ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladı.
Yeni eğitim öğretim yılı başladı: İstanbul'da okul çevrelerinde denetim yapıldı