Απελπιστική είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ καθώς οι γιατροί δεν επαρκούν, το νοσηλευτικό προσωπικό εξαντλείται με αποτέλεσμα οι ασθενείς να περιμένουν για ώρες για μια εξέταση.
Έρευνα του MEGA αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, με τον υπουργό Υγείας ωστόσο να επιμένει ότι όσα ακούγονται περί κατάρρευσης απέχουν κατά πολύ από την αλήθεια.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρώντας να συγκρίνει τις ώρες αναμονής με τις αντίστοιχες του βρετανικού συστήματος υγείας.
Ωστόσο σε έγγραφο που ο ίδιος ανήρτησε είναι σαφές ότι το τετράωρο στο οποίο αναφέρεται δεν αφορά στην αναμονή αλλά «το πρότυπο των τεσσάρων ωρών μετρά τον συνολικό χρόνο που αφιερώνουν οι ασθενείς από τη στιγμή που φθάνουν μέχρι τη στιγμή που φεύγουν από το τμήμα για εισαγωγή, μεταφορά ή εξιτήριο».
Έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός, αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, ότι προσωπικό των νοσοκομείων παραιτείται και φεύγει για ιατρικές μονάδες του εξωτερικού, επιλέγοντας καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Σοκάρουν οι εικόνες που καταγράφει η κάμερα του MEGA από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη. Κουβάδες σφουγγαρίσματος, λεκάνες και μάλιστα με αυτοσχέδια χαλιά στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Καταστάσεις όπως αυτές αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την υγεία των ασθενών ειδικά μέσα στους αποστειρωμένους χώρους των χειρουργείων, ενώ σίγουρα δεν τιμούν ούτε το ΕΣΥ.
«Είναι θα έλεγα μόνιμο το φαινόμενο, δεν θα πω συχνό, σε πολλά σημεία του νοσοκομείου να υπάρχουν κουβάδες γιατί στάζουν οι σωλήνες. Το κυριότερο πρόβλημα του νοσοκομείου Χανίων είναι το ανθρώπινο δυναμικό, δουλεύει το ένα τρίτο του προσωπικού. Οι μονάδες λοιπόν αυτή τη στιγμή που έχουνε κλείσει είναι η Πνευμονολογική κλινική και η Παιδοχειρουργική. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σχεδόν σε όλα τα τμήματα από το νοσηλευτικό προσωπικό και μία καθαρίστρια για όλο το νοσοκομείο. Υπάρχει επίσης τεράστιο πρόβλημα στην φύλαξη του νοσοκομείου», είπε στο MEGA ο Βαρδής Γεωριακάκης, Πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Χανίων.
Και στο νοσοκομείο Κιλκίς η κατάσταση δεν είναι καλύτερη.
«Πλέον είναι οριστική η κατάρρευση, κυρίως στην παθολογική κλινική, όπου είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν σύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο, ο οποίος αποκτήθηκε και τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο το 2020. Μέχρι σήμερα λόγω υποστελέχωσης και σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε χειριστές δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μία διαγνωστική μαστογραφία και στο δικό μας νοσοκομείο», είπε ο Πασχάλης Μασούρας, Πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Γεν. Νοσοκομείου Κιλκίς.
Από τις 26 Αυγούστου περισσότερα από 800 φαρμακευτικά σκευάσματα πωλούνται ακριβότερα. Μάλιστα σε περίπου 100 από αυτά η αύξηση αγγίζει το 100%.
Η εξήγηση που δίνει το υπουργείο, όσο αδιανόητη και αν ακούγεται, είναι πως η αύξηση των τιμών θα κρατήσει τα φάρμακα στην εγχώρια αγορά και δεν θα υπάρχουν ελλείψεις, καθώς συνηθίζεται οι φαρμακαποθήκες να εξάγουν τα φάρμακα σε αγορές που πωλούνται ακριβότερα.