Traktör ve binek araçları ile konvoy halinde Seydibey patates fabrikası önüne giden çiftçiler, üretim kotasının başka ilçeye kaydırılmasını protesto etti. Konya Seydişehir'de üreticilerin Seydibey patates fabrikasına sözleşmeli olarak ekim yaptıkları patates kotaları, başka ilçelere kaydırılınca çiftçiler eylem yapmıştı.
Hasat sezonunun açıldı açılmasına ama karpuz maalesef kilosu 50 kuruşa bile alıcı bulamadı… Karpuzun tarlada kalmasına duyarsız kalmayan Seydişehir Belediye Başkanı Hasan Ustaoğlu, çiftçinin tarlasında kalan 200 ton karpuzu Seydişehir Belediyesi olarak satın alıp Konya-Antalya yolunu kullanan misafirlere ücretsiz bir şekilde ikram etti.
Seydişehir ve bölgenin markası Suğla karpuzu bu yıl üreticinin yüzünü güldürmedi. Tarlada 50 krş bile etmeyen dünyada meşhur karpuz adeta tarlada kaldı .
Tarlada kilosu 50 kuruşa kadar düşmesine rağmen yine de alıcısının olmaması üreticiyi çaresiz bıraktı.
“Şu an büyük bir sıkıntıdayız” diyen Karpuz üreticileri, “Ödeme gücümüz yok. Çoluğumuz-çocuğumuzla emeğimiz ve alınterimizle uğraşıyoruz, üretiyoruz karşılığını bile alamayınca kara kara düşünüyoruz. Esnafa, mazotçuya, gübreciye tabiri caiz ise uçan kuşa bile borcumuz var. Bizleri İcraya vermeye kalkıyorlar. Şeklinde serzenişler yükselmeye başlamıştı.
Durumun vehametine duyarlılıkla yaklaşan Seydişehir Belediyesi en azından Tarlada kalan karpuzun değerlendirilmesi amacı ile bir çözüm üretme arayışı içine girdi
200 Ton Karpuz belediye tarafından satın alınarak 3 kavşak noktasında Seydişehir Belediyesinin ikramı olarak yoldan geçen tatilcillere ve vatandaşa bedava dağıtıldı..
Uygulama ile hem Seydişehir karpuz üreticisine küçük bir miktarda olsa destek sağlanmış oldu hemde Seydişehir karpuzu nun tanıtımı yapılmış oldu.
Seydişehir belediyesinin dar bütçe imkanları ile Çiftçilere destek vermesi ziraat çevrelerince memnuniyet verici olarak değerlendirildi Marketlerde karpuzun kilosu 10 TL ile 20 TL arasında değişmekte ve düşmüyor …
Bu da gösteriyor ki karpuza başta yurt dışı pazarlar olmak kaydı ile yeni pazarlar açılmalı Aracı ve komisyoncular alınteri ve binbir emek çekilerek üretilen karpuzun üreticisinden kat ve kat daha fazla kazanıyor. İşçilik ise maliyeti belirleyen en önemli faktör ilaçlama çapalama sulama maliyetleride üzerine konunca karpuz tarlada bile en az 5 TL etmeli idi Artan mazot giderleri Nakliye vsr de üzerine binince tarlada 50 krş bile etmeyen karpuz bölge çiftçisinde çok büyük bir hayal kırıklığı yarattı.
Suğla arazisi Türkiye’nin en verimli arazilerinden biridir Yıllar öncesinde bu arazilerde nohut tarımı yüz güldürürken Meşhur Seydişehir leblebisi de tüm yurtta ve dünyada isim yapmıştı.
Son 15 yıldır bu arazilere artık farklı ürünler ekilmeye başladı. Bunların başında ise, Suğla karpuzu geliyor. Konya havalisinde Suğla karpuzu kısa zaman içerisinde isim yaptı. 2022 yılı içerisinde 3 Bin 250 dekarlık bir alan içerisinde 16 Bin Tonun üzerinde karpuz üretimi yapıldı. Buradan Urfa, Diyarbakır ve çeşitli iller olmak üzere yaz döneminde karpuz gönderiliyor. Suğla Karpuzu kendine özgü aroması ile iç pazar ve dış pazarda oldukça yoğun talep görmekte”
Ancak plansız ve programsız ekimler sonucunda üretilen binlerce ton karpuza Pazar bulunamaması en büyük problem… Devlet bu planlamayı yapabilir olmalıydı Patates ekiminde devlet nasıl KOTA sistemi kurduysa karpuz üretiminde de bu uygulama yapılmalıydı e dolayısı ile karpuz hak ettiği fiyattan pazarda yerini alacak ve hemde tarlada kalmayacaktı müstahsil ise zarar etmeyecekti.
Bizlerde tüm belediyelerimizi Seydişehir Belediyesinin duyarlı özgün bu davranışı ile özdeş davranarak Seydişehir SUĞLA karpuzu satın alarak halka bedava dağıtmasını önermekteyiz bu şekilde hem üretici zarar etmekten kurtulacak hem de halkımız Torosların eteğinde yetişen kendine has aromalı SUĞLA karpuzunun doyumsuz tadına varacaktır.