Добавить новость

Заброшенное здание площадью свыше 2 тыс. кв. м восстановили в Свиблове

Жуковский готов к началу отопительного сезона

«Одноклассники» и «Культура.РФ» запустили онлайн-словарь диалектизмов

Столичные проекты победили и стали призерами в международном конкурсе «Зеленая Евразия»



World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Empatinin gücüne vurgu yapan Murat Ülker'den 'eylemlerimizin yankıları' yazısı: Zorbalık ve iyilik nasıl hayatımızı şekillendiriyor

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve GODIVA Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, günümüzde kendini siber alanda da gösteren zorbalık üzerine bir yazı kaleme aldı.

Kişisel blog sayfasından ve Linkedin hesabından da paylaştığı yazısında zorbalığa karşı empatinin önemini vurgulayan Murat Ülker, yapılan her zorbalığın, kötülüğün insanın kendisine ve çevresindekilere de zararının olduğunu ifade etti.

Pozitif psikoloji alanında bu konuda birçok çalışma olduğunu hatırlatan Murat Ülker, "Bir çığlık beni bu konuya sevk etti: 'Biz başımızın çaresine bakarız; bari şu mekanizmayı durdurun'" ifadelerini kullandı.

İnsanların yapıp ettiklerinin, tutum ve davranışlarının birbirlerini etkilediğini; kendimizin de etkilendiğini belirterek zorbalığın insanlar üzerindeki özellikle de ergenlik dönemindeki etkisine değinen Murat Ülker kaleme aldığı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"MUTLU ET MUTLU OL, MUTSUZ ET MUTSUZ OL!

Yaptığımız her kötülüğün, zorbalığın kendimize de zararı olduğunu söylesem? Pozitif psikoloji alanında bu konuda birçok çalışma olduğundan bahsetsem ne düşünürdünüz?

Bir çığlık beni bu konuya sevk etti: “Biz başımızın çaresine bakarız; bari şu mekanizmayı durdurun”

Evet bu zulüm fırtınası asrımızda ne yazık ki bir gelenek haline gelmeden bunu besleyen “makinayı durduralım”. Yoksa gelecek nesil için belki gezegenimizi kurtaracağız; ama insan nesli “sürdürülebilir” olmayacak. Yani onlara insan denilemeyecek.

Her birimiz görünmez ağlarla birbirimize bağlıyız, yani yapıp ettiklerimiz birbirimizi etkiliyor. Aynı şekilde davranışlarımız ve eylemlerimiz sadece başkalarını değil, kendimizi de etkiliyor. Son dönemde pozitif psikoloji alanında yapılan çalışmalar, özellikle zorbalığın etkileri ve iyiliğin gücü dinamiğine ışık tutuyor.

Zorbalık dediğimiz aslında “İki Ucu Keskin Kılıç”

Zorbalık genellikle mağdurlar üzerindeki etkileri açısından tartışılır, ancak araştırmalar gösteriyor ki, davranışları sergileyenler de olumsuz sonuçlardan muaf değil. Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health dergisinde yayınlanan bir çalışma, ergenlik döneminde zorbalık davranışında bulunan bireylerin, agresyon gibi dışa vurum sorunları ve depresyon ile anksiyete gibi içselleştirme sorunları olduğunu ama zorbalık yoluyla bu sorunlarını büyüttüklerini ve uzun vadeli ruhsal sağlık sorunlarıyla boğuşmaya devam edeceklerini ortaya koyuyor.

ScienceDaily tarafından öne çıkarılan bir diğer araştırma, benzer şekilde zorbalığın mağdurların yanı sıra failleri de zarar verdiğini, bu durumun bizi zorbalığın tüm tarafları üzerindeki etkilerini düşünmeye zorladığını belirtiyor.

MUTLU ET MUTLU OL: İyiliğin Faydalı Döngüsü

Öte yandan, iyilik yapmak sadece alıcıları değil, verenin de iyi oluşunu artırır. Araştırmalar, yardımsever davranışların bir insanın ruhsal ve fiziksel sağlığını iyileştirebileceğini, hayat memnuniyetini ve mutluluğunu artırabileceğini tutarlı bir şekilde göstermiştir. Bu, iyilik yapmanın hem verenin hem de alanın iyi oluşunu artıran olumlu bir geri bildirim döngüsü başlattığını öne süren birçok çalışmayla desteklenmektedir.

Peki Tüm Bunlar Bizim İçin Ne Anlama Geliyor

Eylemlerimizin psikolojik etkilerine dair bu içgörüler, davranışlarımızın önemli yankılar oluşturduğu konusunda güçlü bir hatırlatma sağlıyor: İyilik yapmayı seçerek sadece başkalarının hayatlarını iyileştirmekle kalmayıp kendi hayatımızı da zenginleştiriyoruz, böylece daha sağlıklı ve daha empatik bir topluluk yaratıyoruz.

Okullarda empatinin önemi

İyilik yapmanın ve empatik davranışların geniş çaplı etkileri, iş yerlerinde, okullarda ve topluluklarda gözlemlenebilir. İş yerinde iyilik ve anlayış gösteren bireyler, genellikle daha yüksek iş tatmini ve takım içi işbirliği deneyimler, bu da verimliliği artırabilir. Okullarda, öğrenciler arasında gösterilen empati ve destek, akran zorbalığını önemli ölçüde azaltabilir ve öğrenme ortamının kalitesini artırabilir. Topluluk düzeyinde ise, empatik davranışlar sosyal uyumu güçlendirir, çatışmaları azaltır ve daha sıkı bağlarla birbirine bağlı bir toplum yapısını teşvik eder.

Bu tür eylemler, toplumsal çapta pozitif değişikliklere katkıda bulunabilir ve genel anlamda toplum sağlığını iyileştirebilir. Böylece, bireylerin ve toplulukların bir arada daha uyumlu ve destekleyici bir şekilde yaşaması mümkün olur. İyilik yapmak, bu nedenle sadece bireysel bir tercih değil, aynı zamanda toplumsal bir yatırımdır.

"En önemli insanlık dersi: İşbirliğinin gücü"

Bu ilham nerden geldi derseniz bir arkadaşım Ece Aybike Ala’nın Instagram’da ChatGPT ile diyalogunu iletti bana; şimdiye kadar öğrenilmiş en önemli insanlık dersi nedir diye sormuş. Yanıt uzun ama özetle “empati ve tüm insanlığın aslında birbirine sıkı bağlarla bağlı olduğunu, işbirliğinin gücünü” anlatmış yapay zeka. Yapay zeka bunu akıl diyor da insan zekası bazen bu temel bilgiyi hala nasıl unutuyor diye düşündüm.

"Dünyayı daha iyi bir yer yapmak ellerimizde"

Neyse diyeceğim o ki gelin eylemlerimizin karmaşık etkileşimlerini daha iyi anlamaya devam ederken, başkalarını yükselten ve karşılığında kendimizi iyileştiren eylemleri seçmeye kendimizi adayalım. Buradaki mesele sadece olumsuz davranışlardan, yani zorbalıktan kaçınmak değil, aktif olarak iyilik yaparak dünyamızı daha iyi bir yer haline getirebilmektir. İlerde çocuklarımızın ve torunlarımızın dünyada olup biten meselelerle başa çıkma yöntemlerimiz hakkında yaşadığımız bu dönemle ilgili kötü yorumlar yapacağına eminim, içinde bulunduğumuz dünyayı daha iyi bir yer yapmak her birimizin elinde oysa…"


Murat Ülker: Mahremiyetimiz kalmadı

Murat Ülker Mürsel Özçelik ile röportaj yaptı: İyi liderliğin formülü var mı?

Murat Ülker yazdı: Kurban hangi bağlamda?

Murat Ülker: Mesele ne ürettiğimiz değil nasıl ürettiğimiz

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

В Серпухове стартовала осенняя призывная кампания

В Москве ставят авто «друг на друга» из-за роста цен за парковочное место на 18%

Личка: «Мы должны всё показать на поле в течение 90 минут, а не только разговаривать»

Спортсмены из Одинцова победили на областных соревнованиях по бадминтону

Музыкальные новости

Кубок России. «Локомотив» — «Оренбург». Прямая трансляция: смотреть онлайн

Невидимая угроза: врач Кутушов рассказал, как токсины попадают в вашу еду

Как адаптировать коллектив к новым вызовам и изменениям

Бизнес-форум Skolkovo Women’s Forum 2024 - кратко о главном

Новости России

СМИ: Бывший муж Алсу закрутил роман с 20-летней девушкой

Дело калининградских врачей Белой и Сушкевич пересмотрят

В центре Тулы самокатчик сбил женщину и скрылся: куда тулякам сообщать о нарушителях

"Столото" перечислит благотворительную помощь проекту "Доброшрифт"

Экология в России и мире

Журналистка Ксения Собчак появилась на публике в шляпе гусара

Праздник к нам приходит с OUTRIGGER Maldives Maafushivaru

Фонд «Зеленая миссия» запустил акселератор для социальных предпринимателей и продолжает прием заявок на участие в конкурсе

Последняя выпущенная песня Вячеслава Добрынина “Родная Земля”, исполненная Сергеем Арутюновым и Львом Лещенко, навсегда сохранит память о великом композиторе

Спорт в России и мире

Арина Соболенко вышла в четвертьфинал турнира WTA 1000 в Пекине

Теннисист Рублев рассказал об угрожавшей ему ампутации

Рублев рассказал об операции перед турниром в Пекине

Рублев вышел в четвертьфинал турнира в Пекине

Moscow.media

Екатеринбург проиграл Иркутску по уровню средней зарплаты

"Пейзажи Карелии"

Bluetooth-сканер штрих-кодов SAOTRON P04 на базе CMOS-матрицы

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный











Топ новостей на этот час

Rss.plus






СМИ: Бывший муж Алсу закрутил роман с 20-летней девушкой

Приготовивший кофе Путину и Собянину студент рассказал о своем волнении

В Московской области сотрудники Росгвардии задержали мужчину, находящегося в розыске по подозрению в совершении кражи

Под Конаково на М10 из-за столкновения большегрузов собралась огромная пробка