Η Φέι Ντάναγουεϊ, θρυλική πρωταγωνίστρια των ταινιών «Chinatown», «Μπόνι και Κλάιντ», «Το Δίκτυο» αφηγείται την ιστορία της ζωής της σε ένα νέο ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ «Faye» του γαλλοαμερικανού σκηνοθέτη Λοράν Μπουζερό προσεγγίζει με ειλικρίνεια όλες εκείνες τις στιγμές στις οποίες τα συναισθήματα της ηθοποιού ξέφυγαν από τον έλεγχο και της έφεραν προβλήματα.
Στην ταινία, οι πρώην συνεργάτες της την αποκαλούν ανοιχτά «δύσκολη». Μάλιστα ο Τζακ Νίκολσον της έδωσε το παρατσούκλι «η φοβερή Ντάναγουεϊ» στα γυρίσματα της ταινίας «Chinatown» το 1974. Το «Faye» αναφέρει επίσης την περίφημη διαμάχη της με τον σκηνοθέτη του «Chinatown» Ρομάν Πολάνσκι. «Ρομάν ο τρόμος», τον αποκαλεί η ίδια σήμερα. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει το περιβόητο απόσπασμα από το τηλεοπτικό σόου του Τζόνι Κάρσον στο οποίο η Μπέτι Ντέιβις αναφέρθηκε στην Ντάναγουεϊ ως έναν από τους «χειρότερους ανθρώπους» με τους οποίους είχε δουλέψει ποτέ. Ανατρέχοντας σε εκείνα τα χιλιοσχολιασμένα περιστατικά όπου έχανε την ψυχραιμία της και έβριζε συναδέλφους της, η 83χρονη σήμερα σταρ στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Independent» αναφέρει ως βασική αιτία την ψυχική της υγεία. «Στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχω διπολική διαταραχή», λέει η Ντάναγουεϊ. Και στο ντοκιμαντέρ μιλάει για τις επισκέψεις της σε γιατρούς που ανέλυσαν τη συμπεριφορά της και κατέληξαν να της συνταγογραφήσουν φάρμακα που σταθεροποίησαν τις βίαιες εναλλαγές της διάθεσής της.
Η ταινία, ωστόσο, υποδηλώνει ότι χωρίς το ταμπεραμέντο της, οι κινηματογραφικές ερμηνείες της ηθοποιού από τη Φλόριντα δεν θα ήταν ποτέ τόσο δυνατές. Οταν την παρακολουθείς ως τη γυναίκα που κακοποιείται σεξουαλικά από τον ίδιο της τον πατέρα στην ταινία «Chinatown» ή ως το εμμονικά καθοδηγούμενο στέλεχος της τηλεόρασης στο «Δίκτυο» (1976) του Σίντνεϊ Λουμέτ, συνειδητοποιείς ότι δεν κρύβει τίποτα. «Η μανία που αξιοποιούμε, και η θλίψη, φυσικά… Δεν ξέρω πώς ακριβώς λειτουργούν όλα αυτά, αλλά καταλαβαίνω ότι τα χρειάζομαι όλα αυτά για να τα χρησιμοποιήσω στην τέχνη μου», λέει. «Εχω υπάρξει δύσκολη, φυσικά, μερικές φορές. Είναι κάτι που έπρεπε να αντιμετωπίσω, να ξεπεράσω και να κατανοήσω. Είναι κάτι που αποτελεί μέρος του ποια είμαι. Τώρα μπορώ να το καταλάβω και να το αντιμετωπίσω πολύ περισσότερο», λέει στη συνέντευξη της στον «Independent».
Μια άλλη πλευρά της ιστορίας της Ντάναγουεϊ είναι η έντονη πίεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των πιο γνωστών ταινιών της. Εκεί που πάντα της ζητούσαν να είναι άψογη και υπήρχε ελάχιστος χρόνος για φαγητό ή ξεκούραση μεταξύ των γυρισμάτων, δεν ήταν καθόλου περίεργο που τα νεύρα της ήταν τεντωμένα.
Το ντοκιμαντέρ ασχολείται ανοιχτά με τον αλκοολισμό της. Η αγάπη της για τα μαρτίνι τζιν, σταδιακά μετατράπηκε σε πλήρη αλκοολισμό και η Ντάναγουεϊ εδώ και 15 χρόνια συμμετέχει στους Ανώνυμους Αλκοολικούς. Το αποδίδει στην ασθένεια που υπάρχει στην οικογένειά της. Ο πατέρας της Ντάναγουεϊ, ο οποίος ήταν στον στρατό, είχε επίσης σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ. Ενώ ως συνέπεια του ότι μεγάλωσε ως κόρη στρατιωτικού μετακομίζοντας κάθε δύο χρόνια, είναι η δυσπιστία της στις μακροχρόνιες σχέσεις. «Εμαθα να μην είμαι πολύ κοντά στους ανθρώπους γιατί έτσι κι αλλιώς θα τους χάσεις», λέει στο ντοκιμαντέρ.