Добавить новость

Загрутдинов: в Москве достроят еще 6 проблемных ЖК

Сотни россиян лишаются авто при обращении в ГАИ из-за новой мошеннической схемы

В Нижегородской области поезд насмерть сбил мужчину

В московские гей-клубы после оскорблений бойцов СВО нагрянул ОМОН



World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Προφητικό βιβλίο του 1960: Προέβλεψε τους εφιάλτες της τεχνητής νοημοσύνης

Ta Nea 

Παρανοϊκοί επιστήμονες, πανίσχυρες μηχανές με ανθρώπινη μορφή και ηθικά διλήμματα, όσα δηλαδή φέρνει η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης είχαν προβλεφθεί στην Ιταλία, ήδη από το 1960.

Αν και απέχουν ακόμα οι πολύ προηγμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης, δεν φαίνεται πλέον απίθανο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να μπορούν σύντομα να εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας που κάνουν οι άνθρωποι επί του παρόντος στον υπολογιστή.

Αυτός είναι μόνο ένας από τους εφιάλτες της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί από τα κράτη.

Ωστόσο, ο Ιταλός συγγραφέας Ντίνο Μπουτζάτι, είχε αποτυπώσει τους κινδύνους της πολύ προηγμένης τεχνολογίας στο έργο του «Il grande ritratto», που δημοσιεύτηκε αρχικά το 1960, όταν άρχισε δειλά δειλά να κάνει την εμφάνισή της η τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η νουβέλα αναφέρεται στον Ιταλό επιστήμονα Ερμάννο Ισμάνι, στον οποίο αναθέτει το ιταλικό υπουργείο Άμυνας να δουλέψει σε ένα άκρως απόρρητο έργο. Έτσι, ο ίδιος ταξιδεύει με τη σύζυγό του, Ελίζα, σε μια μεγάλη μηχανή κρυμμένη στα βουνά της ιταλικής επαρχίας. Η νοημοσύνη του μηχανήματος ξεπερνά κατά πολύ αυτή των ανθρώπων με τους δημιουργούς του να ισχυρίζονται ότι το μηχάνημα ζωντάνεψε!

Συγκεκριμένα, οι ήρωες της νουβέλας προσπαθούν να καταλάβουν το μέγεθος και τις συνέπειες της μηχανής που έχουν κατασκευάσει. Οι Ισμάνι φτάνουν με δυσκολία στη γιγάντια μηχανή, η οποία απλώνεται σε μια ολόκληρη κοιλάδα, μια μπερδεμένη διαδοχή κτιρίων παρόμοια με σιλό, πύργους, μασταμπάδες, τοίχους αντιστήριξης,  γέφυρες, παρατηρητήρια, οχυρώσεις, πολυκατοικίες και προμαχώνες.

«Το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγήσει στο τέλος του κόσμου, αλλά στο μεταξύ θα δημιουργηθούν μεγάλες εταιρείες με σοβαρή μηχανική μάθηση»

Ήταν μια πόλη-μηχανή που δεν διέθετε κατοίκους, παρα μόνο κεραίες και αισθητήρες, με τα κτίρια να βουίζουν από το αδιάκοπο γύρισμα των γραναζιών, των σωλήνων και των μαγνητικών καλωδίων.

Η ιστορία του Μπουτζάτι, είναι γεμάτη με πολλά ζητήματα τα οποία η κοινωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του στο Foreign Policy, ο αντιπρόεδρος του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, (Center for a New American Security, CNAS), Πολ Σάρε.

Το CNAS  είναι μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, που ειδικεύεται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, του παράτυπου πολέμου, του μέλλοντος του στρατού των ΗΠΑ κτλ.

Από το εξώφυλλο του βιβλίου

Αν και αυτό που απεικόνισε ο Μπουτζάτι δεν αναφέρεται άμεσα ως «Τεχνητή Νοημοσύνη», δεν απέχει πολύ από αυτό που θα γινόταν πραγματικότητα: τα σημερινά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αιχμής κατοικούν σε μεγάλα κέντρα δεδομένων. Η τεχνολογία έχει αλλάξει, αλλά η κλίμακα της προσπάθειας στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι παρόμοια.

Λίγοι από τους χαρακτήρες του Μπουτζάτι ξέρουν πώς να σχετίζονται με αυτή τη νέα, υπεράνθρωπη μηχανή, αναφέρει ο Πολ Σάρε. Κάποιοι το χλευάζουν ανόητα, αγνοώντας τη δύναμή του. Άλλοι φοβούνται το άγνωστο. Οι επιστήμονες που το κατασκεύασαν είναι μεθυσμένοι από τη δύναμη, με έναν εξ αυτών να διακηρύσσει «Θα γίνουμε κύριοι του κόσμου!».

Οι σημερινοί κορυφαίοι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης είναι εξίσου γοητευμένοι από τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Σα Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, είπε ότι η τεχνολογία «το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγήσει στο τέλος του κόσμου, αλλά στο μεταξύ θα δημιουργηθούν μεγάλες εταιρείες με σοβαρή μηχανική μάθηση».

Ο Σάρε διακρίνει ότι τα ερωτήματα με τα οποία παλεύουν οι ήρωες του έργου επαναλαμβάνονται και σήμερα: «Πώς μπορεί κανείς να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ ενός πραγματικού προσώπου και μιας προσομοίωσης; Ποια, αν υπάρχει, κατανόηση κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της φαινομενικά έξυπνης παραγωγής των μηχανών; Μπορεί η γλώσσα να οδηγήσει σε νοημοσύνη; Και μπορούν ποτέ οι μηχανές να σκέφτονται και να αισθάνονται αληθινά;».

Για παράδειγμα, η ηρωίδα Ελίζα ξεγελιέται από μια περσόνα της μηχανής, η οποία παίρνει τη μορφή της χαμένης φίλης της. Στην ταινία Εξολοθρευτής 2, επαναλαμβάνεται κάτι αντίστοιχο που η προηγμένη μηχανή παίρνει μορφές ανθρώπων.

Ο βαθμός στον οποίο οι χαρακτήρες του Μπουτζάτι δίνουν μορφή στη μηχανή είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με την τεχνητή νοημοσύνη σήμερα.

Τα τεράστια νευρωνικά δίκτυα που τροφοδοτούν τα σύγχρονα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα έχουν συγκριθεί με ένα ανθρώπινο πρόσωπο που καλύπτει έναν «σόγκοθ», το γιγάντιο τέρας που αλλάζει σχήμα στον στον Μύθο του Cthulhu, το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ.

Όχι μόνο τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως αυτό που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, δεν είναι ανθρώπινα – δεν είναι καν chatbot. Είναι δημιουργοί κειμένου που προσομοιώνουν chatbot, τα οποία μερικές φορές προσομοιώνουν τους ίδιους τους ανθρώπους. Ακόμη, η εξαπάτησή τους μπορεί να είναι πειστική. Μια πληθώρα νέων εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των Replika, Waifu και EVA, προσφέρουν συντρόφους κατασκευασμένους από τεχνητή νοημοσύνη.

Μερικές διαφορές

Ενώ στο έργο του Μπουτζάτι, οι μηχανές δημιουργούνται από κυβερνήσεις, σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη προωθείται από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Επιπλέον, ενώ οι επιστήμονες του έργου εργάζονται κρυφά σε μια απομακρυσμένη εγκατάσταση, οι σημερινές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης διαφυλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές και τα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των συστημάτων τους, αλλά ταυτόχρονα, καυχώνται για την απόδοσή τους θέλοντας να προωθήσουν τα προϊόντα στην αγορά.

Ενώ στο «Il grande ritratto», οι συνέπειες του δημιουργήματος των επιστημόνων –που γίνονται θανατηφόρες- περιορίζονται στο ορεινό κρησφύγετο, οι σημερινές εταιρείες τεχνολογίας έσπευσαν να αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη, συχνά πρόωρα, σε ευρέως διαδεδομένες εφαρμογές για να αρπάξουν μερίδιο αγοράς. Τα πιο προηγμένα συστήματα AI είναι κυριολεκτικά στις τσέπες μας, διαθέσιμα ως εφαρμογές στα τηλέφωνά μας.

Οι κίνδυνοι της σύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης, από τις ύπουλες προκαταλήψεις έως την παραπληροφόρηση που τροφοδοτείται από ψεύτικα, μπορούν επομένως να γίνουν ευρέως αισθητοί σε όλη την κοινωνία.

Η δύναμη που διαθέτουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης στις κοινωνίες μας θα αυξηθεί μόνο καθώς προχωρούν με πρωτοφανή ρυθμό. Μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης του σήμερα, η OpenAI, έχει δηλώσει ότι στόχος της είναι η «υπερευφυΐα», μια μηχανή που είναι πιο ισχυρή από την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Προς το παρόν, ακόμη και τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σήμερα -το GPT-4o του OpenAI, το Claude 3.5 της Anthropic, το Gemini Ultra της Google και το Llama 3 της Meta- υπολείπονται πολύ από την ανθρώπινη νοημοσύνη. Αλλά είναι θέμα χρόνου να μας ξεπεράσουν.

Πρόσφατη έρευνα σε δείγμα περισσότερων από 2.000 ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να είναι αρκετά προηγμένη ώστε να «ολοκληρώνει κάθε εργασία καλύτερα και φθηνότερα από τους ανθρώπινους εργάτες» έως το 2047.

Ωστόσο, ακόμα κι αν οι πολύ πιο προηγμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης απέχουν ακόμη πολύ, δεν φαίνεται πλέον απίθανο τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να μπορούν σύντομα να εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας που κάνουν οι άνθρωποι επί του παρόντος στον υπολογιστή, λέει ο Σάλε.

Το «Il grande ritratto», δυστυχώς δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, απλά έθεσε τα ερωτήματα 60 χρόνια πριν. Εάν μετά από τόσο χρόνια, οι -υποταγμένες στους νόμους της αγοράς- κοινωνίες αργούν να βρουν απαντήσεις, τότε το τέλος του κόσμου θα έρθει, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του Άλτμαν.

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Областной конкурс профмастерства среди студотрядов прошел в Коломне

Захарова назвала «испанским стыдом» ролик МИД Испании с кадрами из Москвы

Московское «Динамо» победило «Салават Юлаев» в матче КХЛ

Пальцев высказался о своём первом сборе в сборной России

Музыкальные новости

Жест Лукашенко на награждении в Кремле стал сюрпризом для Польши

Зеленский в Берлине раскрыл тайну «плана перемоги» 

Дистрибьюция Музыки. Дистрибьюция музыки в России. Площадки дистрибьюции музыки. Сайт дистрибьюции музыки. Яндекс музыка дистрибьюция. Дистрибьюция вк музыка.

В субботу в Пулково задерживаются семь рейсов

Новости России

Самолет вылетел из Домодедово сделал пять кругов в воздухе и вернулся в аэропорт

Телеведущая Юлия Высоцкая поделилась архивным снимком из Лондона 1997 года

Самолет «Уральских авиалиний» намотал 5 кругов в воздухе и вернулся в аэропорт

«Үчле кайнана ут төртә?»: Йөкле хатын 4 баласы белән өйдә булганда янгын чыга, 1 бала үлә

Экология в России и мире

Актриса Катерина Ковальчук пришла на Московскую Неделю моды без макияжа

Браслеты, цепи и кольца: «585*ЗОЛОТОЙ» рассказала о продажах украшений в городах-курортах

Как повысить эмоциональные показатели бренда за счет интеграции в детский конкурс

Кто вас только этому научил? Эти 7 пищевых привычек из детства портят вам жизнь

Спорт в России и мире

В тени победы Медведева над Циципасом: Эрика Андреева неожиданно выбила младшую сестру Мирру с турнира WTA в Ухани

Соболенко вышла в ⅛ финала турнира WTA-1000 в Ухане

Шанхай (ATP). 1/2 финала. Синнер поборется с Махачем, Джокович – с Фрицем

Рыбакина гарантировала себе участие в Итоговом турнире WTA

Moscow.media

Екатеринбургский массажист украл более 6 миллионов у своих клиентов

Поймайте его, если сможете: 17 октября в прокат выходит картина Дмитрия Клепацкого «Схватка»

Беспроводной сканер штрих-кодов SAOTRON P05i промышленного класса

Студенты тверских вузов погрузились в мир ИТ в офисе Axenix











Топ новостей на этот час

Rss.plus






«Үчле кайнана ут төртә?»: Йөкле хатын 4 баласы белән өйдә булганда янгын чыга, 1 бала үлә

Дневник велосипедиста: кому Пашинян слал фото из Москвы

Бетербиев стал абсолютным чемпионом мира по боксу

Псковские шахматисты выступили на турнире в Великом Новгороде