Ελπίδες για ενίσχυση της οικονομίας της Γαλλίας μέσω του τουρισμού, της απασχόλησης αλλά και της κατασκευής πολλών έργων υποδομών, περιλαμβανομένων και πολλών πράσινων τέτοιων έργων, δημιουργούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 που ξεκίνησαν χθες και επίσημα στη χώρα.
Οι πρώτες προβλέψεις από τη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας, την INSEE, κάνουν λόγο για ενίσχυση της ανάπτυξης το τρίτο φετινό τρίμηνο σε 0,5% από 0,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν μέχρι τα μέσα Αυγούστου αναμένεται να επηρεάσουν θετικά το ΑΕΠ της χώρας συνολικά κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω της αύξησης του τουρισμού, των πωλήσεων εισιτηρίων και των μεγάλων ποσών που διατίθενται για τηλεοπτικά δικαιώματα, αναφέρουν οι ίδιες προβλέψεις.
Το θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία αναμένεται ότι θα είναι παρόμοιο με αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της INSEE που επικαλείται το Reuters.
Μόνο οι κρατήσεις για αεροπορικά ταξίδια προς τη Γαλλία αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% φέτος το καλοκαίρι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Συνολικά, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
Ως αποτέλεσμα του τουρισμού και άλλων παραγόντων, η ετήσια αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στη Γαλλία θα ανέλθει στο 1,1% φέτος, φτάνοντας στα ίδια επίπεδα με την ανάπτυξη του 2023 εκτιμά η INSEE.
Την άνοιξη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αποκαλύψει πως η Γαλλία είχε επενδύσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιους πόρους για την κατασκευή των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τους Αγώνες. «Στέγαση, γραφεία, αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη δημιουργήσει επιχειρείν αξίας άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Βάλαμε 2.000 εταιρείες να δουλέψουν και δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας» ανέφερε τότε ο πρόεδρος της Γαλλίας σύμφωνα με το Euractiv.
Ο επίσημος προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 υπολογιζόταν την άνοιξη σε 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το ποσό που ανακοινώθηκε όταν η Γαλλία υπέβαλε την υποψηφιότητά της το 2017.
Η INSEE από την πλευρά της έδωσε επίσης σήμα αισιοδοξίας ότι η γαλλική οικονομία θα επωφεληθεί από την κατανάλωση των νοικοκυριών.
Σημαντικά αναμένεται ότι θα είναι τα οφέλη και για τον κατασκευαστικό κλάδο, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar DBRS ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας το 2024.
Ως ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως που προσελκύουν το ενδιαφέρον δισεκατομμυρίων θεατών, οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να χαρακτηριστούν ως καταλύτης για τη μεταμόρφωση στις πόλεις υποδοχής. Ως εκ τούτου, παρέχουν καλή ευκαιρία τόσο για μικρότερες όσο και για μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες σε αυτές τις πόλεις να επωφεληθούν από τις αυξημένες δαπάνες για τις μεταφορές και τις υποδομές, αναφέρει ο οίκος.
Συνολικά, η Morningstar DBRS εκτιμά ότι η έκρηξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας πίσω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες «παρέχει βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος σε τοπικούς εργολάβους.
Αν και δεν προβλέπουμε μακροχρόνια οφέλη στα έσοδα και τα κέρδη για αυτές τις εταιρείες μόλις τελειώσουν οι αγώνες αυτοί, η βελτιωμένη τεχνογνωσία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας για την επίτευξη ουδέτερων εκπομπών άνθρακα» και τελικά την επίτευξη μηδενικών στόχων έως το 2050, αναφέρει επίσης ο οίκος.
Τα τελευταία χρόνια, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει αποθαρρύνει την ανάγκη για νέες τεράστιες κατασκευαστικές υποδομές λόγω ανησυχιών βιωσιμότητας που σχετίζονται με τέτοιες κατασκευές αλλά και λόγω κακής χρήσης τους μετά το τέλος Ολυμπιακών Αγώνων στο παρελθόν, όπως σημειώνεται.
Αντίθετα, οι διοργανώτριες χώρες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν υπάρχοντα έργα τα οποία ανακαινίζουν ή επεκτείνουν ή μετατρέπουν ώστε η όλη κατασκευαστική δραστηριότητα που σχετίζεται με τέτοια μεγάλα αθλητικά γεγονότα να κινείται προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση.
Αυτό δημιουργεί ενδιαφέρον για ντόπιες κατασκευαστικές εταιρείες με τεχνογνωσία στις πράσινες κατασκευές, αλλά επίσης παρουσιάζει πραγματικές προκλήσεις για αυτές τις εταιρείες που πρέπει να εξερευνήσουν και να αξιοποιήσουν αναδυόμενα πράσινα προϊόντα και τεχνολογίες, να πληρούν την κείμενη νομοθεσία και να τους αυστηρούς περιορισμούς εργασίας και ασφάλισης, σημειώνει ο οίκος.
Μόνο δύο νέα μεγάλα κτίρια χτίστηκαν για τους Αγώνες. Πρώτον, το Aquatics Centre, αθλητικό κέντρο αξίας περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ που στηρίζεται από το μεγαλύτερο κοίλο ξύλινο πλαίσιο στον κόσμο, εκτείνεται σε 90 μέτρα και χρησιμοποιεί περισσότερα από 2.700 κυβικά μέτρα ξύλου, αναφέρει η έκθεση.
Η οροφή της κατασκευής είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα στη Γαλλία. Όλα τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένο υλικό. Δεύτερον, το Ολυμπιακό Χωριό.
Οι πρωτοβουλίες αειφορίας περιλαμβάνουν τη χρήση σκυροδέματος χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ξύλινων κατασκευών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.