Παρέμβαση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία πραγματοποίησε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη, χαρακτηρίζοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας ως «αντιμεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας που καταργεί τα δημόσια και πολυετή προγράμματα απεξάρτησης». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρουν το νομοσχέδιο.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τόνισε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί χαρακτηριστικό της πολιτικής της ΝΔ στην υγεία, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια συρρικνώνει το ΕΣΥ και δίνει χώρο στον ιδιωτικό τομέα.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν οδηγήσει στη μεγαλύτερη κρίση στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα από το 1983 μέχρι σήμερα.
Επεσήμανε ακόμα πως η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, προσφέρει προσωρινά κίνητρα για θερινές μετακινήσεις και επιβάλλει υποχρεωτική εφημέρευση των ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, σε περίπτωση άρνησης προβλέπει καταγγελία της σύμβασης για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ και τον αποκλεισμό από το σύστημα συνταγογράφησης των ελευθεροεπαγγελματιών που δεν συνεργάζονται.
Στη συνέχεια, τόνισε πως «ιδιαίτερα στην περιφέρεια και τη νησιωτική χώρα, όπου οι επιλογές ιατρικής φροντίδας είναι περιορισμένες, οι πολίτες – ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι – όχι μόνο δεν θα βρίσκουν γιατρό στα υποστελεχώμενα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, όχι μόνο δεν θα βρίσκουν συμβεβλημένο γιατρό με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά θα πληρώνουν από την τσέπη τους ολόκληρο το κόστος των αναγκαίων φαρμάκων και εξετάσεων.
Η Μερόπη Τζούφη κατέληξε πως «το μείζον θέμα είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η πρόβλεψη επιστράτευσης δε μπορεί να αποτελεί λύση. Αντιθέτως, το μήνυμα που οφείλει η Πολιτεία να εκπέμψει είναι πως κάθε ειδικευόμενος και κάθε απόφοιτος Ιατρικής από το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο θα έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία σταδιοδρομίας στο ΕΣΥ.
«Οι προκηρύξεις όμως δεν αρκούν. Για να ανταποκριθούν οι γιατροί και ιδίως οι νεότεροι χρειάζεται διπλασιασμός των καθαρών αποδοχών τους και ‘απλόχερη’ δέσμη κινήτρων – οικονομικών, διοικητικών, επιστημονικών – για τις δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς.