Când închideți ochii sau îi deschideți într-o cameră foarte întunecată, puteți observa uneori diferite modele și vârtejuri de culori sau chiar sclipiri. Unele tulburări vizuale pot fi cauzate de afecțiuni medicale, iar dacă vă confruntați cu tulburări persistente este posibil să doriți să vizitați un medic, scrie iflscience.com.
Dar majoritatea oamenilor experimentează halucinații vizuale inofensive cu ochii închiși, care sunt rezultatul funcționării normale a ochilor. Acestea se numesc „fosfene”, care sunt senzații de lumină experimentate de oameni atunci când nu există lumină care să le provoace. „Ochii noștri nu se închid în întuneric, ci creează semnale interne foarte slabe care imită lumina. Aceste semnale sunt create în mod constant de celulele din spatele ochilor„, a explicat Katrina Schmid, profesor asociat în cadrul Școlii de Optometrie și Știința Vederii de la Universitatea de Tehnologie din Queensland, într-un articol pentru The Conversation.
Un fel de iluzie „Vârtejurile și valurile pe care le vedem sunt produse de schimbările în activitatea acestor celule. Acestea pot fi colorate deoarece celulele din ochi care detectează culoarea prezintă, de asemenea, această activitate. Aceste semnale sunt transmise la creier, iar creierul interpretează această activitate aleatorie. Creierul nu știe că nu au fost produse de o lumină reală, așa că noi credem că vedem lumini colorate și modele care nu există. Este un fel de iluzie!”
Deși apar la persoanele sănătoase, ele pot fi, de asemenea, un semn al unor probleme retiniene, cum ar fi desprinderea retinei, afecțiuni neurologice sau pur și simplu că v-ați frecat prea mult ochii. Puteți provoca fosfene dacă (de preferat să nu o faceți intenționat) aplicați o ușoară presiune asupra globului ocular. „Dacă ceea ce vedeți s-a schimbat, iar modelele de lumină devin mult mai vizibile sau persistă mai mult timp”, a adăugat Schmid, «ar putea indica o problemă».