Σφοδρότατη επίθεση στον Νίκο Δένδια με αιχμή το Κυπριακό, εξαπολύει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, με αφορμή τη δήλωση Έλληνα υπουργού για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψη του στη Λευκωσία καταδίκασε «με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο», σημειώνοντας πως «είμαστε στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πόλη, ενάντια στις αρχές του Διεθνούς Δίκαιου, ενάντια στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν την Άγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να «καταδικάζει σθεναρά την χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας», φτάνοντας στο σημείο να τον κατηγορήσει προσωπικά λέγοντας ότι «οι προσπάθειες του κυρίου Δένδια να κάνει πολιτική σταδιοδρομία σπέρνοντας διχόνοια μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα καρποφορήσουν».
Υποστηρίζει δε προκλητικά, διαστρέφοντας την πραγματικότητα, ότι «ο ηρωικός τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το δικαίωμα εγγυήσεως της Τουρκίας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος υποβλήθηκε σε κάθε είδους διώξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ 1963 και 1974, από απόπειρα γενοκτονίας».
Αναλυτικά το τουρκικό υπ. Άμυνας αναφέρει:
«Καταδικάζουμε σθεναρά τα χαμηλού επιπέδου, ψεύδη και συκοφαντίες του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, με στόχο τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό.
Ο ηρωικός τουρκικός στρατός ενήργησε σύμφωνα με το δικαίωμα εγγυήσεως της Τουρκίας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος υποβλήθηκε σε κάθε είδους διώξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ 1963 και 1974, από απόπειρα γενοκτονίας.
Χάρη στο θάρρος και την παρουσία των Τούρκων στρατιωτών, δεν έχει χυθεί αίμα στην Κύπρο από το 1974, η χουντική καταπίεση της Ελλάδας στον ελληνοκυπριακό λαό έχει εξαλειφθεί και το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα έχει ανατραπεί και η επιστροφή στη δημοκρατία κατέστη δυνατή.
Οι Τούρκοι στρατιώτες θα είναι εγγυητές της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο και στο μέλλον, όπως ήταν χθες και είναι σήμερα.
Καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για υπονόμευση της κοινής θέσης των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο. Oι προσπάθειες του κυρίου Δένδια να κάνει πολιτική σταδιοδρομία σπέρνοντας διχόνοια μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα καρποφορήσουν».
Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, που σχολίασε ειρωνικά:
«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να «ευχαριστήσει» τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις «υπηρεσίες» τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία».
Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Κύπρο είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καταρχήν πρέπει να ξεκινήσω από την μνεία της σημερινής Μαύρης Επετείου. Σήμερα συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την 15η Ιουλίου 1974, ημερομηνία του χουντικού Πραξικοπήματος στην Κύπρο, ενός εθνοκάπηλου πραξικοπήματος που άνοιξε Κερκόπορτα στον εισβολέα που καραδοκούσε.
Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μου προς τους Κύπριους και Ελλαδίτες μαχητές της Δημοκρατίας και της άνισης αναμέτρησης το 1974, απέναντι στην εισβολή. Αντιμετώπισαν πολύ υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις υπό το βάρος του αδελφοκτόνου εγκληματικού πραξικοπήματος.
Τους θυμόμαστε με σεβασμό και τιμάμε διαχρονικά την προσφορά τους. Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο».
Μπορεί στην Αθήνα να καλλιεργείται ένα κλίμα εφησυχασμού για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο το Κυπριακό παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι, καθώς η Άγκυρα, ζητά από τη διεθνή κοινότητα αναγνώριση του ψευδοκράτους με την ελληνική πλευρά να επιμένει για λύση στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ.
Στις 20η Ιουλίου οι σχέσεις αυτές θα δοκιμαστούν εκ νέου, αφού τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Ερντογάν θα βρεθούν στην Κύπρο, προκειμένου να παραστούν ο μεν στις εκδηλώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα καταγγέλλουν την τουρκική εισβολή και κατοχή και ο δε στις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, που θα υμνούν την εισβολή, ως «ειρηνευτική επέμβαση».