Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, με το Παρίσι να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών εφέτος το καλοκαίρι. Οσοι όμως έχουν ήδη προγραμματίσει να επισκεφθούν την Πόλη του Φωτός θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ώστε να ενημερωθούν για απαιτούμενα εμβόλια και φάρμακα αλλά και να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα μέσα προφύλαξης – από αντηλιακά και καπέλα έως εντομοαπωθητικά και αντισηπτικό χεριών.
Και αυτό διότι όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) η συμμετοχή σε μαζική συγκέντρωση, όπως είναι οι αθλητικές διοργανώσεις, «αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως νοσήματα που μεταδίδονται με τσίμπημα εντόμων και νοσήματα των οποίων η μετάδοση ευνοείται από τις συνθήκες συνωστισμού όπως γρίπη, COVID-19, ιλαρά, ιογενείς ηπατίτιδες, διάρροια των ταξιδιωτών. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων και τραυματισμών».
Για τους παραπάνω λόγους συστήνουν στους ταξιδιώτες να ενημερωθούν πριν από το ταξίδι τους αναφορικά με τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια στη χώρα στην οποία θα συμμετέχουν σε μαζική συγκέντρωση. «Επισκεφθείτε τον προσωπικό σας γιατρό τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την αναχώρηση, ο οποίος θα σας ενημερώσει για τα απαιτούμενα εμβόλια ή/και τα φάρμακα που πρέπει να λάβετε ανάλογα με τον προορισμό».
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν δικαίως χαρακτηριστεί η απόλυτη γιορτή του αθλητισμού, με τους τυχερούς που παρακολουθούν αγωνίσματα διά ζώσης να είναι οι πλέον τυχεροί, καθώς βιώνουν στο ζενίθ την αγωνία, την ένταση και τον ενθουσιασμό. Ωστόσο οι μαζικές συναθροίσεις κρύβουν και πολλούς κινδύνους. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΔΥ αναφέρει τα εξής:
Ο κίνδυνος μετάδοσης τροφιμογενών ή υδατογενών λοιμώξεων αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Επιπρόσθετα οι μαζικές συγκεντρώσεις αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο λόγω συνθηκών κακής υγιεινής και ευκαιριακών πωλήσεων τροφίμων και ποτών.
Για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και ποτών, ο ΕΟΔΥ δίνει τις εξής οδηγίες προστασίας:
Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια (2023, 2024) μια πρωτοφανής αύξηση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού, έχοντας σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα δημόσιας υγείας. Επιπρόσθετα όμως και όπως προσθέτουν οι ειδικοί του Οργανισμού, «η μετακίνηση ανθρώπων από ενδημικές χώρες για τους ιούς Zika και Chikungunya, στις χώρες διεξαγωγής των αθλητικών διοργανώσεων, αυξάνει τον κίνδυνο τοπικής μετάδοσης αυτών των νοσημάτων».
Συνεπώς και μεταξύ άλλων οι ταξιδιώτες δεν θα πρέπει να αμελούν τη χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα. Στη λίστα όμως των εν δυνάμει κινδύνων είναι και η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα, η οποία μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα τσιμπουριού και σπανιότερα μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.
Συστήνεται η εφαρμογή των βασικών κανόνων ατομικής υγιεινής για την προστασία των ταξιδιωτών από τον SARS-CoV-2, τον ιό της γρίπης κ.ο.κ.
Μετά την επιστροφή
Τέλος, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ συστήνουν να παρακολουθούν οι ταξιδιώτες την υγεία τους για δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους. «Εάν αρρωστήσετε, ενημερώστε τον γιατρό σας για το πρόσφατο ταξίδι και τις δραστηριότητές σας. Τα συχνότερα θέματα που απασχολούν τους ταξιδιώτες μετά την επιστροφή είναι ο πυρετός, η διάρροια και δερματολογικά προβλήματα» καταλήγουν.