Μπορεί ο Ουκρανικός στρατός να λαμβάνει από το 2022, την τελευταία λέξη της στρατιωτικής μόδας, αλλά έντρομοι Ουκρανοί διοικητές και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπιστώνουν κάτι εφιαλτικό: Οι Ρώσοι καταφέρνουν να είναι «αλεξίσφαιροι»!
Σε κάθε πόλεμο, η εισαγωγή ενός νέου οπλικού συστήματος ωθεί τον εχθρό να αναπτύξει αντίμετρα για να αμβλύνει την επίδρασή του στο πεδίο της μάχης, πυροδοτώντας έναν κύκλο καινοτομίας, που θυμίζει το παιχνίδι γάτας και ποντικιού.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, τα δυτικά όπλα που φτάνουν στο ουκρανικό μέτωπο και έχουν αποδείξει την τεχνολογική υπεροχή της Δύσης, πλέον δεν έχουν καθόλου καλή τύχη.
Πρόσφατα το Κίεβο παρέλαβε πολλά όπλα ακριβείας, με τα οποία έχει πλήξει σημαντικούς ρωσικούς στόχους. Οι αμερικανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ATACMS και οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow που κατασκευάζονται από την γαλλο-βρετανο-ιταλική αμυντική εταιρεία MBDA έχουν καταστρέψει αρκετά αεροδρόμια, κέντρα διοίκησης και εγκαταστάσεις επικοινωνιών στη Κριμαία και όχι μόνο.
Επίσης, έχουν χτυπήσει ακόμα και τις περίφημες πυροβολαρχίες S-400.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, που επικαλείται Ουκρανούς στρατιωτικούς και δυτικούς εμπειρογνώμονες, ακόμα και αυτά τα υπερσύγχρονα όπλα, είναι θέμα χρόνου να μάθει η Ρωσία πώς να μειώνει την αποτελεσματικότητα τους και να βελτιώσει τα ποσοστά αναχαίτισης.
Τέτοια τύχη είχαν όλα τα προηγούμενα υπερόπλα των Δυτικών.
Ειδικότερα, το περίφημο βλήμα Excalibur -των εταιρειών RTX και BAE Systems- έκανε θαύματα όταν εισήχθη στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας το καλοκαίρι του 2022. Καθοδηγούμενες από GPS, αυτές οι θανατηφόρες οβίδες έπληξαν ρωσικά άρματα μάχης και πυροβολικό με χειρουργική ακρίβεια.
Ωστόσο, μέσα λίγες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός άρχισε να προσαρμόζεται, χρησιμοποιώντας τις τρομερές του δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Κατάφερε να παρέμβει στην καθοδήγηση του GPS και στις ασφάλειες, έτσι ώστε οι οβίδες είτε να παρεκτραπούν, είτε να μην εκραγούν, είτε και τα δύο.
Ο Ουίλιαμ Πλάντε, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπεύθυνος για την Απόκτηση και τη Συντήρηση εξοπλισμών, παραδέχτηκε πρόσφατα τις επιτυχίες της Ρωσίας έναντι των πυρομαχικών ακριβείας της Δύσης, υπογραμμίζοντας πως «οι Ρώσοι έχουν γίνει πολύ, πολύ καλοί».
Ουκρανοί διοικητές ανέφεραν πως ήδη, μέχρι τα μέσα του 2023, τα Excalibur, είχαν αχρηστευτεί και πλέον δεν τα χρησιμοποιούσαν.
Τα συστήματα Himars, που πιστώνονται με την επιτυχία του καλοκαιριού του 2022, πλέον έχουν χάσει την ακρίβειά τους λόγω των εξαιρετικών ρωσικών ηλεκτρονικών αντιμέτρων.
Τα υπερσύγχρονα πυρομαχικά Ground-Launched Small Diameter Bomb, που κατασκευάζονται από τη Boeing και τη σουηδική Saab, απέτυχαν παταγωδώς, χάρη στον επιδέξιο ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο, σύμφωνα με Ουκρανούς και δυτικούς ειδικούς, και πλέον βρίσκονται σε φάση… γενικής επισκευής.
Αν και το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνείται να συζητήσει τις επιδόσεις των οπλικών αυτών συστημάτων, ωστόσο οι ειδικοί δεν κρύβουν τα λόγια τους.
«Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η προσαρμογή θα συμβαίνει πάντα και οι Ρώσοι έχουν προσαρμοστεί σε διάφορα πράγματα», δήλωσε ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής. «Οι δυνατότητες θα είναι πιο αποτελεσματικές αμέσως μετά την εισαγωγή τους και οι αντίπαλοι θα αναπτύξουν αντίμετρα με την πάροδο του χρόνου».
Σημαντικός παράγοντες φαίνεται να είναι ο χρόνος, καθώς η προσεκτικά περιορισμένη και σταδιακή αποστολή δυτικών όπλων στην Ουκρανία έχει προσφέρει στη Ρωσία τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους.
Όπως το έθεσε εύγλωττα ο πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας και απόστρατος ανώτατος αξιωματικός της Βασιλικής Αεροπορίας Έντουαρντ Στρίνγκερ, «ο πόλεμος έχει να κάνει με την ταχύτητα προσαρμογής. Αν χορηγείτε με σταγόνες ένα αντιβιοτικό εβδομαδιαία, θα εκπαιδεύσετε στην πραγματικότητα τα μικρόβια, και εμείς έχουμε εκπαιδεύσει το μικρόβια. Δεν χρειαζόταν να τους δώσουμε αυτόν τον χρόνο, αλλά το κάναμε».
Η επιτυχία της Ρωσίας στα ηλεκτρονικά αντίμετρα θέτει ένα στρατηγικό πρόβλημα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.
Το δυτικό στρατιωτικό δόγμα βασίζεται εδώ και πολύ καιρό στην πεποίθηση ότι η ακρίβεια μπορεί να νικήσει τη μάζα. Αυτό στη πράξη σημαίνει ότι τα καλά στοχευμένα χτυπήματα μπορούν να ακρωτηριάσουν έναν πιο πολυάριθμο εχθρό, μειώνοντας την ανάγκη για τεράστιες δαπάνες για στρατεύματα, τανκς και πυροβολικό.
Κάτι τέτοιο όμως δεν δοκιμάστηκε στη έναν πόλεμο σαν της Ουκρανίας. Η εισαγωγή δυτικών όπλων εκεί έδειξε ότι ό,τι μπορεί να λειτούργησε εναντίον του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν, των Ταλιμπάν ή των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους δεν θα αποδώσει απαραίτητα εναντίον ενός σύγχρονου στρατού, όπως αυτός της Ρωσίας ή της Κίνας.
«Έχουμε κάνει πιθανώς κακές υποθέσεις επειδή τα τελευταία 20 χρόνια εκτοξεύαμε όπλα ακριβείας εναντίον ανθρώπων που δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι’ αυτό», δήλωσε ο απόστρατος υποστράτηγος Μπεν Χόντζες, πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη. «Τώρα το κάνουμε απέναντι σε έναν αντίπαλό μας και η Ρωσία και η Κίνα έχουν αυτές τις δυνατότητες».