Рейд по выявлению нарушений правил езды на самокатах прошел в Мытищах

Первая масштабная частная конференция по экосистеме Telegram, Ton и mini app в России T-LAB CONF

В Подмосковье обустраивают переход через железнодорожные пути

Свадьба Трусовой обернулась скандалом

World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Οι κάτοικοι αυτής της χώρας ζουν ακόμα… στο 2016 – Θα κάνουν Πρωτοχρονιά την 11η Σεπτεμβρίου

Ta Nea 

Κι όμως η Πρωτοχρονιά δεν πέφτει για όλους την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, αλλά υπάρχει μία χώρα που κάνει αλλαγή χρονιάς κάθε 11η Σεπτεμβρίου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ακόμη έχει… 2016 και ετοιμάζεται να υποδεχθεί μέσα στους επόμενους μήνες το νέο έτος 2017, ενώ όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται στα μέσα του 2024!

Όχι, η χώρα αυτή δεν βρίσκεται σε κάποιο «παράλληλο σύμπαν», ανήκει στον πλανήτη Γη και απέχει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα είναι λίγες χώρες νοτιότερά μας – στην Ανατολική Αφρική.

Πρόκειται για την Αιθιοπία, η οποία έχει το δικό της ημερολόγιο. Οι πολίτες της ζουν και δραστηριοποιούνται σύμφωνα με τους ρυθμούς που κινείται όλος ο υπόλοιπος πλανήτης, αλλά οι Αιθίοπες έχουν τη δική τους χρονολογία. Πού οφείλεται αυτό;

Η Αιθιοπία βρίσκεται επτά χρόνια και οκτώ μήνες «πίσω» από τον υπόλοιπο κόσμο και υπάρχει εξήγηση. Οι απαντήσεις βρίσκονται στις παραδόσεις, που χρονολογούνται από αιώνες, και σε μια σταθερή αίσθηση της εθνικής ταυτότητας, όπως αναφέρει σε άρθρο του το CNN.

Μοναδικό ημερολόγιο

Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι στην Αιθιοπία το έτος γέννησης του Ιησού Χριστού αναγνωρίζεται ως επτά ή οκτώ χρόνια αργότερα από το Γρηγοριανό ή «δυτικό» ημερολόγιο, το οποίο εισήχθη από τον Πάπα Γρηγόριο ΧΙΙΙ το 1582.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ρωμαϊκή Εκκλησία προσάρμοσε τον υπολογισμό της το 500 μ.Χ., ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αιθιοπίας επέλεξε να παραμείνει στις αρχαίες ημερομηνίες.

Παρόλο που μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Αιθιοπία διατήρησε το δικό της.

«Είμαστε μοναδικοί», λέει ο Eshetu Getachew, διευθύνων σύμβουλος της Rotate Ethiopia Tours And Travel. «Δεν [μας] αποικίσανε ποτέ. Έχουμε το δικό μας ημερολόγιο. Έχουμε το δικό μας αλφάβητο. Έχουμε τις δικές μας πολιτιστικές παραδόσεις».

Το ημερολόγιο της Αιθιοπίας, το οποίο θεωρείται ότι χρονολογείται τουλάχιστον 1.500 χρόνια πριν, έχει πολλές ομοιότητες με το κοπτικό ημερολόγιο της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, μιας ανατολικής ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας που εδρεύει στην Αίγυπτο.

Ακολουθώντας ένα ηλιο-σεληνιακό σύστημα, έχει διάρκεια 13 μήνες, με 12 από αυτούς τους μήνες να διαρκούν 30 ημέρες. Ο τελευταίος μήνας αποτελείται από μόλις πέντε ημέρες, ή έξι ημέρες κατά τη διάρκεια ενός δίσεκτου έτους.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Αιθιοπία συχνά μένουν άναυδοι όταν μαθαίνουν ότι έχουν πάει «πίσω στο χρόνο», με ορισμένους να καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την απορία τους.

Καθώς οι διεθνείς επιχειρήσεις και τα σχολεία που εδρεύουν στη χώρα τείνουν να ακολουθούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο, πολλοί Αιθίοπες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα το παραδοσιακό αιθιοπικό ημερολόγιο και το δυτικό ημερολόγιο.

«Είναι πολύ δύσκολο», δηλώνει στο CNN Travel ο Αιθίοπας αρχαιολόγος Goitom W. Tekle, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Γερμανία. «Ακόμα δεν μπορώ να αλλάξω σε ένα από τα δύο… Είναι μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να σκέφτομαι τις ώρες, τις ημέρες. Μερικές φορές τους μήνες, και μερικές φορές ακόμη και το έτος».

Ο Tekle εξηγεί ότι ορισμένα ιδρύματα πρέπει να εναλλάσσονται συνεχώς μεταξύ των δύο ημερολογίων, ενσωματώνοντας τις διαφορετικές ημερομηνίες και ώρες, όταν αλληλογραφούν με τους Αιθίοπες, ιδίως εκείνους που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές και εκείνους που βρίσκονται εκτός της χώρας.

Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο η αίτηση για ένα πιστοποιητικό γέννησης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όταν επιχειρείται η συγχώνευση του αιθιοπικού συστήματος με το δυτικό σύστημα.

Σύγχυση ημερομηνιών

«Ας πούμε, ένα μωρό είναι τριών ετών και καταθέτετε αίτηση για το πιστοποιητικό γέννησής του στην πόλη ή στην τοπική αυτοδιοίκηση», λέει η Γερμανίδα ιστορικός Verena Krebs, η οποία ειδικεύεται στη μεσαιωνική ευρωπαϊκή και αφρικανική ιστορία.

«Και τότε δηλώνεις σύμφωνα με το αιθιοπικό σύστημα ώρας, και τότε πρέπει να εμπιστευτείς ότι ο υπάλληλος κάνει καλά τη μετατροπή. Έτσι, υπάρχουν ορισμένες μεταβλητές, οι οποίες μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε διπλάσια ή τριπλάσια γενέθλια».

Αν και σημειώνει ότι αυτό μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο σε όσους δεν το έχουν συνηθίσει, δεν είναι κάτι που η ίδια σκέφτεται πολύ πια.

«Απλώς προσαρμόζεσαι στο σύστημα», λέει. «Αλλάζεις από το ένα στο άλλο. Έτσι, δεν έχεις καν ενεργή επίγνωση πια ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να βρίσκει τους ανθρώπους εντυπωσιασμένους, επειδή έχει γίνει τόσο φυσιολογικό».

Η «λογική» προσέγγιση

Ο φωτογράφος Abel Gashaw είναι ένας από τους πολλούς Αιθίοπες που έχουν προσαρμοστεί σχετικά άνετα στη μετακίνηση μεταξύ των δύο ημερολογίων. Μάλιστα, δηλώνει ότι προτιμά το αιθιοπικό ημερολόγιο, περιγράφοντάς το ως «πιο λογικό», ιδίως όσον αφορά την αρχή του έτους.

Η Πρωτοχρονιά, ή Enkutatash, που μεταφράζεται ως «δώρο των κοσμημάτων» στην αιθιοπική σημιτική γλώσσα Αμχαρικά, έρχεται προς το τέλος της περιόδου των βροχών. Το Adey Abeba, ενδημικό λουλούδι της Αιθιοπίας, ανθίζει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και έχει γίνει σύμβολο του αιθιοπικού νέου έτους.

Όπως επισημαίνει ο Gashaw, το να έχουν την Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου δεν θα είχε νόημα στην Αιθιοπία, καθώς η ημερομηνία αυτή πέφτει κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, ενώ η 11η Σεπτεμβρίου (ή η 12η Σεπτεμβρίου σε δίσεκτο έτος), η οποία σηματοδοτεί επίσης την αρχή του αιγυπτιακού έτους, λειτουργεί καλύτερα.

Η Αιθιοπία έχει και τη δική της ώρα

Δεν είναι μόνο οι μήνες, οι ημέρες και τα έτη που διαφέρουν στην Αιθιοπία. Η χώρα λειτουργεί επίσης με το δικό της σύστημα ώρας.

Ενώ οι περισσότερες χώρες ξεκινούν την ημέρα τους τα μεσάνυχτα, οι Αιθίοπες χρησιμοποιούν ένα σύστημα 12ωρου ρολογιού που λειτουργεί από την αυγή έως το σούρουπο, ξεκινώντας στη 1 π.μ.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι εκτός της χώρας θα θεωρούσαν ως 7 π.μ., οι Αιθίοπες θα το θεωρούσαν ως 1 π.μ.

Ο Gashaw εξηγεί ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη ζωή στην Αιθιοπία – οι ώρες του φωτός της ημέρας στη χώρα είναι αρκετά σταθερές λόγω της γειτνίασής της με τον Ισημερινό – και μοιάζει με μια πιο λογική προσέγγιση.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω γιατί η ευρωπαϊκή ώρα αλλάζει τα μεσάνυχτα», λέει. «Επειδή όλοι κοιμούνται».

Όπως είναι κατανοητό, αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ιδίως στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα.

Όταν κλείνει ραντεβού με διεθνείς επισκέπτες, ο Gashaw φροντίζει πάντα να διευκρινίζει αν αναφέρονται σε αιθιοπικά ωράρια ή σε δυτικά.

Η Αιθιοπία έφτασε μέχρι το 2024 – ή το 2016, σύμφωνα με το δικό της σύστημα – χωρίς να αλλάξει το ημερολόγιό της ή να τροποποιήσει τη μέθοδο μέτρησης των ετών. Και τα 130 εκατομμύρια των κατοίκων της, στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν να αλλάξουν μια παράδοση 15 αιώνων.

Πηγή: CNN

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Яндекс Маркет вводит сервисный сбор для покупателей

«Правда сейчас никому не выгодна» // Дмитрий Дризе — о расследовании взрывов на «Северных потоках»

Достать смычки. Фестиваль «Спасская башня» стартует 23 августа в Москве

Мастер-класс по живописи провели для участниц женского клуба в Мытищах

Музыкальные новости

В центральной части России начинается жара до +37 градусов: какой погоды ожидать россиянам в своем регионе 20-22 августа?

Собянин сообщил о скором открытии двух поликлиник в Зюзине после реконструкции

«Стали мелькать мысли о будущем материнстве»: Ангелина Загребина рассказала о сериале «Пока не родила» в «УТРО.ТНТ»

ТНТ приступил к съемкам нового экологически чистого реалити «Первые на деревне»

Новости России

На уличных медиаэкранах города покажут исторические снимки Москвы

Дело возбудили после смертельного нападения на пожилую пару в Новой Москве

Более 50 студентов и школьников старших классов этим летом были трудоустроены на Уссурийский ЛРЗ

Рейд по выявлению нарушений правил езды на самокатах прошел в Мытищах

Экология в России и мире

Гастроэнтеролог Садыков объяснил, как длительное сидение влияет на ЖКТ

Назначен новый директор филиала «Южный» ООО «ЛокоТех-Сервис»

Zara представил вторую коллаборацию с Circ

Гастроэнтеролог Садыков: персики — сладкое лекарство от осени

Спорт в России и мире

Сафиуллин поднялся на семь мест в рейтинге ATP

Пегула повторила достижение Свёнтек и Соболенко на турнирах WTA-1000

Анастасия Потапова с уверенной победы стартовала на турнире в Кливленде

Соболенко: победа над Свёнтек придаст мне уверенности перед US Open

Moscow.media

Завершен ремонт дорог по БКД в Белгородской области

Виновник смертельного ДТП у ТЦ "Алатырь" вернулся в Свердловскую область

Достависта переходит на платформу продвинутой бизнес-аналитики «Дельта BI»

Недорогие китайские кроссоверы VGV так и не появились в России











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Более 50 студентов и школьников старших классов этим летом были трудоустроены на Уссурийский ЛРЗ

Новый сезон «Ты супер!» на НТВ стартует при поддержке «Авторадио»

Биотехнолог Куликов: грибы являются источником витамина D

Свадьба Трусовой обернулась скандалом