Με την κορβέτα του πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού «PNS BABUR», προσκεκλημένη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για να συμμετάσχει σε διμερή άσκηση, να παραβιάζει προ δύο εβδομάδων τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Δωδεκανήσων, έγινε ακόμα μια φορά πρόδηλο ότι η συμμαχία της Τουρκίας με το Πακιστάν έχει γίνει πολύ στενή.
Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που στρατιωτική μονάδα των πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων παρουσιάζει παραβατική συμπεριφορά. Ηταν τον Νοέμβριο του 2019 όταν πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας μεσούσης της ελληνοτουρκικής κρίσης μπήκε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επί δύο διαδοχικές ημέρες, αναγκάζοντας την Αθήνα τότε να προχωρήσει και σε διάβημα διαμαρτυρίας.
Η στρατιωτική σύνδεση Τουρκίας – Πακιστάν δεν περιορίζεται μόνον στις ασκήσεις ακόμη και στο Αιγαίο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας Ζεκί Ακτούρκ αναφέρθηκε στη συμμετοχή του πακιστανικού σκάφους λέγοντας ότι το «BABUR» ήταν το πρώτο πλοίο του προγράμματος Pakistan Milgem που κατασκευάστηκε από τη Διοίκηση Ναυπηγείων της Κωνσταντινούπολης για το Ναυτικό του Πακιστάν. Πέρα από την αγορά τουρκικών κορβετών από το πρόγραμμα Milgem, το Πακιστάν έχει αναθέσει στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων του της κλάσης «Khalid».
Η σύσφιξη των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών συμπεριελάμβανε τις προηγούμενες ημέρες και την επίσημη επίσκεψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου του Πακιστάν στον διοικητή των τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων. Στο ίδιο πλαίσιο, το Μετάλλιο Αξίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων απονεμήθηκε στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν που βρέθηκε στην Αγκυρα ως επίσημος προσκεκλημένος του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ.
Απέναντι σε αυτόν τον άξονα η Ελλάδα έχει απαντήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσοντας τη στρατιωτική συνεργασία με τον «προαιώνιο εχθρό» του Πακιστάν, την Ινδία. Τον περασμένο Απρίλιο οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατιωτική συνεργασία. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μάλιστα ελληνικά μαχητικά θα πετάξουν μέχρι την Ινδία προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση «Tarang Shakti».
Προκειμένου ωστόσο η Ινδία να στείλει ένα μήνυμα στο Πακιστάν πως θα πρέπει να μην «ξανοίγεται» και πολύ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προγραμμάτισε το πέρασμα τεσσάρων μαχητικών Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έφτασαν στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας την προηγούμενη εβδομάδα. Τα μαχητικά της Ινδίας συμμετείχαν στην αμερικανική άσκηση Red Flag και επιστρέφοντας στην πατρίδα τους θα συνεκπαιδευτούν με τις πολεμικές αεροπορίες χωρών-κλειδιά για την Ινδία στην περιοχή: Την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τέλος Ιουνίου διενήργησαν κοινή άσκηση με μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Με ΝΟΤΑΜ δεσμεύτηκε για τις ανάγκες της άσκησης μια μεγάλη περιοχή στην περιοχή του Ιονίου. Αυτή ήταν η πρώτη παρουσία ινδικών μαχητικών στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά όχι και η πρώτη στη χώρα μας, καθώς πέρυσι είχαν συμμετάσχει στην άσκηση ινδικά μαχητικά Σουχόι, ενώ ινδικό αντιτορπιλικό είχε σταθμεύσει στη Σούδα, όπου συνεκπαιδεύτηκε με ελληνική φρεγάτα. Βλέποντας και αυτόν τον άξονα να αναπτύσσεται, θα μπορούσε πλέον να μιλήσει κανείς για τις εξής συμμαχίες: Αυτή της Ελλάδας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ απέναντι σε εκείνη της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη και το Ιράν με επίκεντρο τη Μεσόγειο και τον άξονα Ελλάδας και Ινδίας απέναντι στον άξονα της Τουρκίας με το Πακιστάν, με επίκεντρο προσώρας τον Ινδικό Ωκεανό.