Добавить новость

Поставки российского угля начались в Катар и Мозамбик

Эксперт Алексеев: кибермошенники часто выдают себя за близких и знакомых жертвы

Саудовская Аравия пригрозила распродать долги стран ЕС из-за российских активов

Горожан пригласили на новую лекцию Центра перспективных разработок московского транспорта



World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Evoluția umană a ‘instalat-o’ acolo

Timpul 

Deseori respinsă ca un sentiment irațional sau exagerat de îngrijorare, paranoia provine dintr-o capacitate foarte rațională de a ne păstra inteligența într-un mediu haotic. Acum, după cele mai recente studii pe oameni și primate, oamenii de știință ar putea să fi aflat în sfârșit unde ‘trăiește’ paranoia în creier.

  Capacitatea de a ne adapta rapid ne poate menține în viață atunci când circumstanțele se schimbă. La extrem, însă, convingerile iluzorii cu privire la intențiile rele ale celorlalți pot fi izolatoare din punct de vedere social, lipsind oamenii de capacitatea de a menține relații sănătoase și de a ocupa un loc de muncă. Pentru a înțelege mai bine de ce unele creiere sar la umbră mai mult decât altele, o echipă de cercetători  de la Universitatea Yale a analizat rezultatele unui test simplu efectuat pe un grup de maimuțe rhesus macaque masculine și voluntari umani. Numit sarcină de învățare inversă probabilistică (PRL), testul se învârtea în jurul selectării unui simbol pentru o șansă de recompensă – mâncare pentru maimuțe și puncte pentru oameni.

Simbolurile diferite oferă șanse diferite de reușită, astfel încât, având de ales între trei simboluri pe un ecran, subiectul a avut ocazia să învețe care simbol are cele mai multe șanse de a obține o recompensă. Tocmai când subiecții credeau că și-au dat seama de toate după jumătate din teste, rezultatele au fost inversate, simbolul cel mai norocos plătind recompense mai rar, iar simbolul cel mai ghinionist devenind acum alegerea optimă. Același test pe oameni și maimuțe  
“Astfel, participanții trebuie să își dea seama care este cea mai bună țintă, iar atunci când există o schimbare percepută în mediu, participantul trebuie să găsească noua cea mai bună țintă”, spune Steve Chang, psiholog la Yale. Șase dintre cei 20 de macaci fuseseră supuși anterior, în studii separate, unei proceduri neurologice care le afectase fie nucleele talamice dorsale – o regiune despre care se crede că joacă un rol în planificare, gândire abstractă și organizare – fie o zonă din cortexul prefrontal implicată în luarea deciziilor. Pe de altă parte, voluntarilor umani li s-a cerut să completeze un chestionar pe scara gândirii pentru a-și evalua nivelul de paranoia și un al doilea chestionar pentru a determina semnele de depresie. Analizând comportamentele maimuțelor și ale oamenilor înainte și după ce a avut loc schimbarea și comparând rezultatele cu cele ale sondajelor, echipa a putut să judece care dintre zonele creierului împiedicate ar putea afecta capacitatea maimuței de a naviga cu calm în mediul volatil al jocurilor. “Nu numai că am folosit date în care maimuțele și oamenii au efectuat aceeași sarcină, dar am aplicat și aceeași analiză computațională ambelor seturi de date”, spune psihiatrul Philip Corlett de la Yale. Evoluția speciei a adus cu sine și paranoia Datele au indicat că atât talamusul mediodorsal magnocelular (MDmc) din cadrul nucleului talamic dorsal, cât și locațiile din cortexul orbitofrontal (cunoscute sub numele de zonele 11, 13 și 14 ale lui Walker) au afectat comportamentele maimuțelor după schimbarea testului, în moduri subtil diferite. În rândul celor cu zone Walker împiedicate, pierderea bruscă a recompensei a avut un impact redus asupra deciziilor lor de a comuta. Maimuțele au continuat să atingă ceea ce credeau că este biletul “câștigător” cu un abandon nesăbuit. Cele a căror MDmc a fost afectată au demonstrat un comportament opus, schimbând bilele chiar și după ce au descoperit că noul simbol cu “șanse mari” plătește recompense, aproape ca și cum ar fi suspectat că sistemul a fost aranjat împotriva lor. Acest comportament a fost similar cu cel observat la oamenii cu răspunsuri la sondaje care indicau niveluri mai ridicate de paranoia. În timp ce iluziile și actele de paranoia sunt, fără îndoială, comportamente complicate care implică o gândire diversă și diverse zone ale creierului, trasarea unei linii între o anumită zonă și luarea deciziilor volatile ar putea informa studiile viitoare care ar putea duce la noi terapii sau ne-ar ajuta să înțelegem mai bine modul în care unele acțiuni cresc riscul unei psihoze. “Poate că pe parcurs o vom putea folosi pentru a găsi noi modalități de a reduce paranoia la oameni”, spune Chang. Această cercetare a fost publicată în Cell Reports, preluat de Sciene Alert.    

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Ушёл на пруд, на берегу остались только вещи: делегат Ким из Северной Кореи утонул в Москве

Театры Воронежа уходят на летние каникулы

35% нижегородцев считают, что в городе следует запретить электросамокаты

Россиянам назвали самые полезные сухофрукты

Музыкальные новости

Опубликован рейтинг упоминаемости губернаторов в Telegram-каналах за июнь 2024 года

Дубль Глушенкова, бенефис Вендела и гол Смолова: «Зенит» обыграл «Краснодар» в матче за Суперкубок России

Что приготовит зрителям «Рекорд Оркестр» в ЦДКЖ 18 августа в Квартирнике с Маргулисом?

Компания ICDMC приняла участие в XIV Фармацевтической конференции «Зелёный крест»

Новости России

Григорий Лепс посвятил хит 18-летней невесте на концерте в Москве

Театры Воронежа уходят на летние каникулы

Россиянам назвали самые полезные сухофрукты

«Доить корову нужно нежно»: Гращенков высказался о новых штрафах 

Экология в России и мире

Культурный центр «Интеграция» на Саянской приглашает на бесплатные мастер-классы

Российские аналитики оценили состояние отечественного рынка ЦФА

«Из-за поездки на Бали я выглядела беременной и мне пришлось поехать в Грецию, чтобы это исправить» - туристка сообщила, что никогда больше не вернется на этот кошмарный остров

На Велавару - в поисках приключений

Спорт в России и мире

Крейчикова выиграла второй турнир «Большого шлема» и вернется в топ-10

Хорошо, но без финала: как Медведев завершил выступление на Уимблдоне

Второй год подряд: Медведев взял сет у Алькараса, но вновь проиграл в полуфинале Уимблдона

Карлос Алькарас за день до финала Уимблдона играл в гольф

Moscow.media

Болотные мотивы...

Смартфоны и гаджеты Xiaomi опять сбоят в России

Юный водитель с 16-летней пассажиркой разбился на "Гранте"

Летний туристический проект «Умные путешествия» запущен в Подмосковье











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Россиянам назвали самые полезные сухофрукты

Росреестр отметил снижение спроса на вторичное жилье в Москве

В Москве и Московской области 1,6 млн семей получили материнский капитал с начала действия программы

В Госдепе объяснили, почему не оглашают возможные встречи дипломатов США и РФ