کارشناس مسائل اروپا گفت: دبیرکل جدید در شرایطی روی کار میآید که بسیاری از اعضای این سازمان بر سر راهبردهای کلان و حتی نوع اجرایی کردن آن با یکدیگر اختلاف دارند.
مرتضی مکی، کارشناس مسائل اروپا با اشاره به انتخاب دبیرکل جدید ناتو و چالشهای او در پرونده جنگ روسیه و اوکراین در گفتوگو با خبرنگار ایلنا عنوان کرد: آنچه در مورد ساختار کلی ناتو باید مورد نظر قرار بگیرد این است که سازمان پیمان آتلانتیک شمالی اساساً زیر نظر ایالات متحده اقدامهای خود را هماهنگ میکند؛ چراکه این کشور ۷۰ درصد از هزینههای ناتو را پرداخت میکند و به همین دلیل باید این نهاد را تماماً زیرنظر ایالات متحده بدانیم. بر همین اساس انتخاب دبیرکل ناتو هم به نوعی تابع نظر ایالات متحده خواهد بود. درست است که سایر اعضای اروپایی ناتو در انتخاب دبیرکل این سازمان دخیل هستند اما او باید شخصیتی باشد که بتواند به هر ترتیب اوضاع و احوال این نهاد را به سمت یک ثبات و آرامش نسبی هدایت کند تا در نهایت بتواند یک کارنامه مثبت از خود به جای بگذارد.
وی ادامه داد: در این میان عموماً دبیرکل ناتو را از وزرای خارجه کشورها یا نخست وزیران اروپایی انتخاب میکنند و حالا «مارک روته» به عنوان گزینه جدید دبیر کلی ناتو انتخاب شده است. او سابقاً حدود ۱۴ سال نخست وزیری هلند را به عهده داشت و تخصص مشخصی در حوزه سیاست خارجی دارد. بسیاری از ناظران و تحلیلگران حوزه امنیتی و سیاسی معتقدند که دبیرکل جدید ناتو یک شخصیت میانهرو به حساب میآید و فنون مذاکره و دیپلماسی را به خوبی فرا گرفته است. این در حالیست که اخیراً کشورهایی مانند مجارستان، ترکیه و اسلواکی با انتخاب وی به عنوان دبیرکل ناتو مخالف بودند اما حالا به هر ترتیب مارک روته به عنوان سکاندار این نهاد انتخاب شده است.