Efter Ekots granskning kräver nu polisen Peter Kron skärpningar i lagen.
Lyssna: Polis kritiserar bilmålvakter APP
Polisen Peter Kron tycker att det behövs bättre kontroll vid ägarbyten för fordon.
Ekots granskning har visat att kriminella kunnat registrera oskyldiga personer som ägare till bilar som sedan använts vid mord och mordförsök.
I dag görs inga kontroller vid ägarbyten genom pappersblankett. Det här har gjort att Sverige har värre problem än de andra nordiska länderna med bilmålvakter.
Ekots granskning har visat att kriminella skrivit över bilar på oskyldiga personer inför skjutningar för att dölja sina spår. Det här har kunnat ske eftersom Transportstyrelsen inte gör några kontroller vid ägarbyten med pappersblankett.
Förra året gjordes 660 000 ägarbyten med en sådan blankett, och då räknas inte försäljningar inom bilhandeln in.
Att det i dag saknas kontroller har gjort att Sverige har större problem än de andra nordiska länderna med bilmålvakter, alltså personer som bara på pappret är fordonsägare, men som inte har någon kontroll över bilarna.
Kriminella har länge använt olika sorters bilmålvakter, och det gör det svårare för polisen att knyta gärningspersonerna till brottet, säger Peter Kron, inspektör och gruppchef vid grova brott i Storgöteborg.
– Det första polisen ser är bilen som passerar förbi och så slår man på den och så hamnar man hos en bilmålvakt som man inte vet vem det är. Så det är ett jättebra sätt att sopa igen spåren efter sig, säger han.
Han tycker därför att det borde införas någon sorts begränsning för att stoppa bilmålvakterna. I dag finns ingen maxgräns för hur många fordon en person får äga, och det är inte heller är ett krav att man ska vara folkbokförd i Sverige.
Peter Kron tycker att reglerna för ägarbyten måste skärpas.
– Det är lite för lätt idag. Man måste hitta ett bra system med en begränsning som man inte rundar med en lättare åtgärd.
Christofer Kärrdahl är strateg på Transportstyrelsen.
Skulle vi inte kunna ha ett tak, till exempel att om man äger över 1 000 fordon och inte är bilhandlare så ska man inte kunna äga fler fordon?
– Det skulle man väldigt lätt kunna tycka. En offentlig utredning tittade på den här problematiken och man kom fram till att det här är svårt att göra ur flera perspektiv, både legalt och faktiskt. Det finns inget förbud mot att äga mycket av någonting, säger Christofer Kärrdahl.