Εξακολουθώντας να πολεμά τους εξωτερικούς εχθρούς του Ισραήλ σε πολλαπλά μέτωπα και ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν βρίσκεται και πάλι στην περιοχή για να προωθήσει την ειρηνευτική συμφωνία, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται πλέον σε ένα νέο πολιτικό πεδίο μάχης στο εσωτερικό.
Η αποχώρηση, το Σαββατοκύριακο, του Μπένι Γκαντζ και του κεντρώου κόμματός του Εθνική Ενότητα από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης λόγω πολέμου στο Ισραήλ είναι απίθανο να ρίξει άμεσα από την εξουσία τον Νετανιάχου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού εξακολουθεί να κατέχει μια μικρή πλειοψηφία 64 εδρών στο κοινοβούλιο των 120 εδρών. Αλλά η κίνηση του Γκαντζ σημαίνει ότι ο Νετανιάχου εξαρτάται πλέον πλήρως από τους ακροδεξιούς και υπερορθόδοξους εταίρους του στον συνασπισμό. Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς την κυβέρνησή του για τις πρακτικές του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Ο Γκαντζ και ο Γκάντι Αϊζενκοτ από το κόμμα Εθνική Ενότητα αποχώρησαν από το μικρό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου. Είναι και οι δύο πρώην αρχηγοί του στρατού που θεωρήθηκαν ευρέως ως φωνές μετριοπάθειας στο πενταμελές σώμα, το οποίο συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Οι δύο κεντρώοι πολιτικοί αύξησαν την εμπιστοσύνη του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης σε μια περίοδο εθνικού τραύματος, γράφουν οι «Times». Εδωσαν επίσης στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο μια αύρα συναίνεσης. Ομως, τελικά, ο Γκαντζ κατηγόρησε τον Νετανιάχου για «πολιτική αναβλητικότητα», υποδηλώνοντας ότι έχει αναβάλει κρίσιμες στρατηγικές αποφάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση. Η απόφασή του να εγκαταλείψει την κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου εγκαινιάζει μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το μέλλον του Ισραήλ.
Περιγράφοντας την πολιτική αναταραχή ως «ιδιαίτερα ανησυχητική», ο Γιοχάναν Πλέσνερ, πρόεδρος του Israel Democracy Institute, μιας ερευνητικής ομάδας στην Ιερουσαλήμ, αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί έχουν ήδη αξιολογήσει πολύ χαμηλά την κυβέρνηση. «Με την απουσία του Γκαντζ, αναμένω ότι η εκτίμηση προς εκείνη θα μειωθεί και άλλο» προσθέτει.
Το πολεμικό συμβούλιο
Οι εταίροι του Νετανιάχου που παραμένουν στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο είναι ο υπουργός Αμυνάς του Γιόαβ Γκάλαντ, αντίπαλος στο συντηρητικό κόμμα Λικούντ, τον οποίο ο Νετανιάχου προσπάθησε να απολύσει πέρυσι, και ο Ρον Ντέρμερ, ένας έμπειρος έμπιστος του Νετανιάχου με περισσότερο διπλωματική παρά πολιτική εμπειρία. Δεν είναι σαφές εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ενα ξεχωριστό και ευρύτερο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας περιλαμβάνει δύο ηγέτες υπερεθνικιστικών κομμάτων: τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, και τον Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπουργό Οικονομικών. Και οι δύο έχουν δηλώσει ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση εάν ο Νετανιάχου προχωρήσει σε συμφωνία που περιλαμβάνει εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων για παλαιστίνιους κρατούμενους. Αυτό δυσκολεύει ιδιαίτερα την προσπάθεια του Αντονι Μπλίνκεν να προωθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο, ο οποίο ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πριν από μια εβδομάδα ότι μπορεί να τερματίσει ουσιαστικά τον πόλεμο.
Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε χθες στο Κάιρο με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και αργότερα στο Ισραήλ με τον Νετανιάχου.