Casa Albă menține deschise liniile de comunicare cu Moscova pentru a evita posibilitatea unei catastrofe nucleare, a declarat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, după ce Wall Street Journal a scris că acesta ar fi avut discuţii confidențiale cu înalţi oficiali ruşi, în speranţa de a reduce riscul ca războiul din Ucraina să se extindă sau să devină un conflict nuclear.
„Am făcut acest lucru atunci când a fost necesar să clarificăm potențialele neînțelegeri și să încercăm să reducem riscul și să reducem posibilitatea unei catastrofe, cum ar fi utilizarea potențială a armelor nucleare”, a spus Jake Sullivan, într-o discuție la Clubul Economic din New York, scrie The Guardian.
Wall Street Journal a scris că Jake Sullivan ar fi avut discuţii secrete cu înalţi oficiali ruşi, în speranţa de a reduce riscul ca războiul din Ucraina să se extindă sau să se transforme într-un conflict nuclear.
Ziarul a citat oficiali americani şi aliaţi care au spus că Sullivan, principalul consilier al preşedintelui Joe Biden pentru securitate naţională, a avut discuții confidenţiale în ultimele luni cu consilierul de la Kremlin Yuri Uşakov şi cu secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patruşev, care nu au fost dezvăluite public, potrivit Reuters, citată de Agerpres. Casa Albă a refuzat să comenteze informaţiile Wall Street Journal răspunzând întrebărilor pe acest subiect printr-o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a Consiliului naţional de securitate, Adrienne Watson: „Oamenii susţin o mulţime de lucruri”.
Wall Street Journal a spus că oficialii citați nu au furnizat datele sau numărul conversaţiilor telefonice care ar fi avut loc între cele două părţi, în ultimele luni fiind făcute publice puţine contacte la nivel înalt între oficiali americani şi ruşi deoarece Washingtonul insistă ca orice discuţii privind încheierea războiului din Ucraina să aibă loc între Moscova şi Kiev.
Discuțiile ruso-americane invocate de Wall Street Journal au avut loc în contextul în care Occidentul a acuzat Moscova că a intensificat retorica nucleară, cel mai recent prin acuzaţii repetate, fără a oferi dovezi, la adresa Kievului că ar plănui să folosească „bombe murdare”. Kievul a negat că ar avea astfel de intenţii, iar SUA şi alte state occidentale au spus că Rusia este cea care, de fapt, ar putea pune la cale un astfel de atac, pe care să îl folosească ca pretext pentru a escalada conflictul.
Jake Sullivan a mers vineri la Kiev, unde a promis sprijinul „ferm şi neclintit” al Washingtonului pentru Ucraina.