Με την κλιματική αλλαγή να ανεβάζει τη θερμοκρασία στις ακτές της Φλόριντας, οι θαλάσσιες χελώνες απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την ισότητα των φύλων: τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σχεδόν όλες γεννιούνται θηλυκές.
«Τα τελευταία τέσσερα καλοκαίρια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί στη Φλόριντα και αυτό είναι τρομακτικό» δήλωσε στο Reuters η Μπέτι Ζίρκελμπαχ, διευθύντρια του Νοσοκομείου Χελωνών στο Μάραθον, πόλη στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φλόριντα Κιζ.
«Οι επιστήμονες που εξετάζουν τις εκκολάψεις αβγών δεν έχουν βρει κανένα αρσενικό χελωνάκι, οπότε είχαμε μόνο θηλυκές την τελευταία τετραετία» ανέφερε.
Σε αντίθεση με άλλα ζώα, στα οποία το φύλο καθορίζεται κατά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, το φύλο στις θαλάσσιες χελώνες και τους αλιγάτορες εξαρτάται από τη θερμοκρασία επώασης των αβγών.
Όταν η άμμος όπου τα θηλυκά θάβουν τα αβγά τους παραμένει κάτω από τους 27,7 βαθμούς Κελσίου, τα μικρά γεννιούνται αρσενικά, ενώ πάνω από τους 31 βαθμούς βγαίνουν θηλυκά.
«Με την πάροδο του χρόνου θα δούμε απότομη μείωση του πληθυσμού επειδή έχει χαθεί η γενετική ποικιλότητα» προειδοποίησε η Μελίσα Ροζάλες Ροντρίγκες, υπεύθυνη για τις χελώνες στο κέντρο περίθαλψης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στον ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι.
«Δεν υπάρχει η αναλογία αρσενικών – θηλυκών που απαιτείται για να έχουμε επιτυχείς περιόδους αναπαραγωγής» εξήγησε.
Συνολικά έξι είδη θαλάσσιας χελώνας ζουν στα νερά της Φλόριντα, ανάμεσά τους η περίφημη Caretta caretta που γνωρίζουμε και στη Μεσόγειο.
Εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, τα θαλάσσια ερπετά πλήττονται επίσης από ιογενή ασθένεια που προκαλεί την εμφάνιση μεταδοτικών όγκων.
Με την ασθένεια να έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και την κλιματική αλλαγή να αλλοιώνει τη σύνθεση των πληθυσμών, τα κέντρα περίθαλψης πρέπει να σώσουν όσο γίνεται περισσότερες χελώνες, τόνισε η Ζίρκελμπαχ.
«Το Νοσοκομείο Χελωνών ήταν το πρώτο του είδους του. Δυστυχώς όμως ανάγκες υπάρχουν σε όλη τη Φλόριντα».