Moldovagaz mai are la dispoziție două zile pentru a achita acționarului său, concernul rus de stat Gazprom, un avans de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru consumul din luna ianuarie, neachitat încă de către consumatorii moldoveni.
Compania de la Chișinău caută, dar încă nu a găsit soluții pentru acoperirea unei părți din această sumă - vreo 25 de milioane de dolari – care lipsesc din cauza scumpirii importurilor de gaze ruse înregistrate în decembrie și ianuarie, dar neacoperite de tarifele stabilite anterior și calculate în baza unui preț de achiziție cu 200 de dolari pentru mia de metri cubi mai mic. În aceste condiții, se poate repeta situația din noiembrie, când Gazprom a amenințat Chișinăul cu deconectarea, iar guvernul a fost nevoit să ia din buget 74 milioane de lei, ca s-o evite.
Situația de acum este totuși un pic diferită de cea din noiembrie. Atunci, guvernul se angajase în scris, prin cunoscutul protocol semnat de vice-premierul moldovean Andrei Spînu, să se implice, alături de Moldovagaz, în căutarea unor soluții financiare pentru lunile septembrie și octombrie, și ele cu un consum neacoperit de tarife.
Apoi, restanțele de acum, chiar cu un consum mărit în ianuarie, sunt mai mici, fiind vorba și de o perioadă de facturare mai mică, prin urmare și o amenințare ca cea din noiembrie din partea Gazprom ar putea părea unora mai puțin justificată.
Asta nu înseamnă totuși că furnizorul rus se va abține de la ea, după cum spun experții.
Deconectarea propriu-zisă, pe de altă parte, este o evoluție mai puțin luată în calcul, din simplul motiv că asta ar însemna lipsirea de gaze, odată cu partea dreapta a Nistrului, și a regiunii estice, lucru pe care Gazprom ar vrea probabil să-l evite.
Însăși șefa executivului moldovean, Natalia Gavrilița, sugera încă în timpul crizei energetice din octombrie că aceasta este una din mizele Chișinăului în raporturile sale cu concernul rus controlat de stat.
Dincolo de asta, soluția plății avansului, în totalitate și în termen, nu a fost deocamdată găsită, deși data limită ce rezultă din acordul pe gaze prelungit în octombrie e 20 ianuarie, adică expiră peste două zile.
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, care avertizase primul despre riscul nou de deconectare, tot el și cel de la care guvernul cere insistent în ultimele săptămâni să găsească soluții pentru o situație comercială ca cea de acum, a vorbit ieri, în timpul unei ședințe de la întreprindere la care participă și reprezentanți ai autorităților guvernamentale moldovene, despre mai multe solicitări pe care le-ar fi adresat acționarului - de la o amânare a cererii pentru plata avansului la o creditare, fie comercială, fie din partea Gazprom - dar niciuna din aceste solicitări nu au obținut un răspuns clar, cel puțin făcut public până acum.