Martin Öman, tidigare Saab-anställd, som var med och startade ett ingenjörsbolag i Trollhättan efter konkursen.
Lyssna: Lägre arbetslöshet i Trollhättan än innan Saab-konkursen
Tio år efter biltillverkaren Saab Automobiles konkurs är arbetslösheten nu lägre i Trollhättan än innan konkursen, trots att över 3 000 anställda förlorade jobbet.
Arbetslösheten var som högst hela 21 procent efter konkursen och nu ligger den på ungefär hälften – 10,4 procent.
"Utvecklingen har varit god. Det var väldigt, väldigt tuff och tråkigt för många just då, men det har kommit många goda effekter efter det", säger Alisia Johansson på Arbetsförmedlingen.
Martin Öman jobbade på Saab och var sedan med och startade ett nytt ingenjörsbolag efter konkursen, som inträffade den 19 december 2011.
– Det har väl gått fantastiskt bra för Trollhättan. Det fanns en stor oro precis i samband med konkursen att det skulle bli besvärligt för staden. Men det har visat sig att vi faktiskt har en lägre arbetslöshet nu än innan konkursen, säger han till Ekot.
Efter konkursen var arbetslösheten som högst hela 21 procent i Trollhättan, det under en enskild dag i januari 2012. I snitt var då arbetslösheten 19,1 procent i januari.
Nu är den totala arbetslösheten för 16 till 64-åringar ungefär hälften så stor – 10,4 procent. Det är också klart lägre än innan konkursen, en minskning med 6,2 procentenheter. Men ändå lite högre än rikssnittet.
För vissa var det tufft att få ett nytt jobb efter konkursen och vissa förblev arbetslösa, men för de flesta däribland många ingenjörer gick det rätt lätt att hitta någon ny arbetsplats.
Martin Öman var med och startade ett nytt ingenjörsbolag, som växte snabbt och numera är en del av koncernen AFRY.
– Syftet var att bibehålla jobb och kompetens i Trollhättan. Vi anställde mycket. Vi gick från ett tiotal anställda till 200 på två år, säger han till Ekot.
Helena Kortered, näringslivschef i Trollhättan, ser flera anledningar till att det gick bättre än befarat för kommunen, bland annat just det att anställda på Saab startade nya bolag.
– Den stora vinsten är att vi lyckades behålla mycket av den tekniska kompetensen här. Det startades ett flertal nya bolag. En stor skillnad är också att i stället för att vara beroende av en arbetsgivare med leveranser dit så är det många företag som idag jobbar på en stor global marknad, säger hon till Ekot.
Även elbilsbolaget Nevs, som köpte konkursboet, har bidragit till jobb för tidigare Saab-anställda. Enligt Arbetsförmedlingen har också lyckade utbildningsinsatser och att Volvo-bolagen i Göteborg växte gjort att många fick nya jobb.
– En stor del började jobba på Volvo och tillsammans med Västtrafik skapade vi speciella trafiklinjer för att det skulle passa arbetstiderna i Göteborg, säger Alisia Johansson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
Fortfarande jobbar många inom fordonsindustrin i Trollhättan, men en bransch som har växt är IT-sektorn.
– IT-branschen har bara växt. Den är jättestor i vårt område. Man söker jättemånga IT-ingenjörer, säger hon.