Добавить новость

Москвичи приобрели у города более 33 га земли для ИЖС за 2024 год

Почти 330 детей из разных регионов совершили в праздники новогоднее путешествие по Москве

«Зима в Москве»: городские баллы можно обменять на новогодние сувениры

Башни с террасами из остроконечных зубцов появятся в Южном порту



World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Funcționari din toate sferele au învățat cum să nu furnizeze vreo informație despre achizițiile publice

Achizițiile publice au devenit din opace în și mai opace în ultimii ani. Un mecanism digital introdus în 2017 trebuia să aducă mai multă transparență în felul în care autoritățile publice cumpără bunuri și servicii pe banii bugetului. Dar autorii de licitații, de la ministere până la primării, s-au învățat rapid să-l ocolească: în loc de un singur tender mare, organizează tendere mai multe, dar de mai mică valoare, așa încât să nu fie obligați să le raporteze public, sugerează un studiu de monitorizare.




Tertipul prin care instituțiile publice, de la şcoli, spitale, primării şi până la ministere, ascund sume impunătoare cheltuite pentru diverse bunuri şi servicii cumpărate pe banii bugetului a început să fie folosit mai abil după 2018, când Parlamentul a decis să majoreze semnificativ pragul pentru procurările numite „de valoare mică”. Pentru bunuri, de exemplu, acest prag a fost ridicat de la 80 la 200 de mii de lei. Instituțiile nu sunt obligate să raporteze public achizițiile mici, iar odată cu majorarea valorii maxime ale acestora s-a accentuat tendința de a diviza procurările mari în unele mai mici, ocolindu-se astfel procedurile de transparență, constată unul dintre auditorii Curții de Conturi, Sergiu Ştirbu.  


„Dacă în 2018 67% din procurările bugetului treceau prin procedurile de achiziţii publice, în anul 2020 ele s-au diminuat până la 50%. Odată cu creşterea pragurilor de achiziţie foarte mult s-au diminuat achiziţiile transparente. Aceste achiziţii prin contractare de valoare mică şi prin negocieri fără publicare reprezintă practic la moment aceeaşi sumă cu achiziţiile care trec prin Mtender. Dacă noi avem în jur de 9 miliarde de lei proceduri de achiziţii efectuate doar jumătate dintre ele sunt publice. Este o situaţie îngrijorătoare. A doua situație este că reglementarea achizițiilor de mică valoare practic lipsește.”




Un alt auditor de la Curtea de Conturi, Victor Munteanu constată că situaţia s-a agravat şi mai mult în perioada stării de urgenţă când a fost schimbată legea ca autoritățile să poată cumpăra mai rapid cele necesare pentru lupta cu pandemia de Covid-19.


„Au fost majorate plafoanele până la un milion de lei din care puteau procura echipamente, dintre care 800 de mii fără TVA. Unele autorităţi contractante divizând mai multe contracte de achiziţie a echipamentelor au separat aşa ca să se încadreze în aceste plafoane pentru fiecare contract. Noi înţelegem că este situaţia Covid, dar aceştia sunt bani publici şi noi trebuie să asigurăm transparenţa şi eficienţa banului public.”


Şi în cadrul primăriilor achiziţiile publice de valoare mică, care sunt total netransparente şi se desfășoară în afara oricărui concurs public, au crescut în ultimii doi ani, constată experta Diana Enache de la Institutul „Viitorul”, care a monitorizat felul în care şase primării au cheltuit banii publici. 




„A crescut şi ponderea valorii achiziţiilor mici în totalul achiziţiilor se ridică la 70-80 la sută. Asta înseamnă că dacă ei au 6 milioane pentru achiziţii, cinci milioane sunt cele de valoare mică care sunt cuprinse în 70, 120 şi chiar 200 de contracte de valoare mică şi plus 2 sau 3 licitaţii deschise. Aceste analize denotă că noi am pierdut controlul asupra achiziţiilor de valoare mică”.


Potrivit expertei Diana Enache singura soluţie pentru problema procurărilor numite „de valoare mică” este includerea acestora în sistemul electronic de achiziţii publice, MTender, lansat în 2017 tocmai pentru a aduce mai multă transparență în felul în care autoritățile publice cumpără bunuri și servicii pe banii bugetului.  




„Prin introducerea în sistemul electronic le pot monitoriza atât autorităţile, cât şi statistica s-ar îmbunătăţi şi am putea să elaborăm şi politici mai bune. Înţeleg însă că este şi multă rezistenţă la schimbare din partea autorităţilor publice locale, care cumva vor fi scoase din zona lor de confort, dar altă soluţie eu nu văd.”


Un proiect de regulament care ar include procurările publice mici în sistemul electronic de achiziții publice, făcându-le astfel mai transparente, se prăfuieşte de mai multă vreme în sertarele guvernului şi a fost de curând propus pentru consultări publice.

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Валерий Леонтьев завершил карьеру: концерты и турне отменяются

«Путешествие в Рождество»: увлекательные мастер-классы на Профсоюзной

Новому жилому дому в составе ЖК «Героев» в Балашихе присвоили кадастровый номер

На площадке Ивановского обкома КПРФ прошёл Открытый Кубок России по настольному хоккею

Музыкальные новости

Янис Тимма найден мертвым в Москве: причины трагедии и реакция Седоковой

Рэп-исполнитель SanMinor выпустил новый сингл «Наташа»

Заморозка русских активов незаконна. Глазьев задал неудобный вопрос властям о Западе и силе

Владимир Путин встретил Рождество в храме Георгия Победоносца на Поклонной горе в Москве

Новости России

Валерий Леонтьев завершил карьеру: концерты и турне отменяются

Сергунина: за год Москва получила более 60 наград в сфере цифровизации

Экс-замгубернатора Андрей Антонов возглавил дочку томского "Микрана"

Мария Багреева: более 8 млрд руб сэкономили заказчики Москвы на мини-аукционах

Экология в России и мире

Набор скульптур и памятников. Кострома и Владимир

КАКИМИ БЫ НИ БЫЛИ ДОГОВОРЫ, ДРУГИЕ ЗА НАС ВОЕВАТЬ НЕ БУДУТ

Рождественский театрализованный концерт проведут в районе Перово

Мои пятки круглый год мягкие и без трещин. Советы для тех, у кого нет денег на дорогой салон. Женщины за 40 точно оценят

Спорт в России и мире

Российский теннисист Даниил Медведев сообщил о рождении второго ребенка

Окленд (ATP). 2-й круг. Табило поборется с Басаваредди, Монфис – со Штруффом, Шелтон – с Меньшиком

Джокович рассказал об отравлении в Австралии в 2022 году

Директор Australian Open назвал главную конкурентку Арины Соболенко в Мельбурне

Moscow.media

ТСД промышленного класса Saotron RT-Т510

Дорожный фонд Омской области в 2024 году составил почти 17 млрд рублей

Проблемный участок М-5 "Урал" станет четырехполосным

Массовое заражение сальмонеллезом в пермской "Хлебнице" вылилось в уголовное дело











Топ новостей на этот час

Rss.plus






«Путешествие в Рождество»: увлекательные мастер-классы на Профсоюзной

Суд в Москве оштрафовал мужчину за нацистское приветствие в метро на Новый год

На площадке Ивановского обкома КПРФ прошёл Открытый Кубок России по настольному хоккею

Мария Багреева: более 8 млрд руб сэкономили заказчики Москвы на мини-аукционах