Υπό τη σκιά της πανδημίας του κοροναϊού, λαμβάνει χώρα για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου.
Υπό την απειλή των αυξανόμενων κρουσμάτων και της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, κυβέρνηση εκκλησίες και δημοτικές, στρέφουν το βλέμμα τους στα νησιά και σε διάφορα άλλα μέρη όπου τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου προκειμένου αφενός να εξασφαλισθεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και αφετέρου ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.
Σε πολλά νησιά του Αιγαίου -Τήνος, Πάρος, Πάτμος- που γίνονται τα μεγάλα προσκυνήματα της Παναγίας, την Παναγία Σουμελά, σε πόλεις και χωριά ανά την επικράτεια, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμησή της, οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν.
Κάτι που ωστόσο δημιουργούσε προϋποθέσεις συνωστισμού γι αυτό και ο φετινός εορτασμός θα γίνει με αυστηρά μέτρα και χωρίς λιτανείες εικόνας, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού στους χώρους λατρείας.
Επίκεντρο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου, -όπως κάθε χρόνο-, είναι η Τήνος (όπου ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 2,85%) και ο ναός της Ευαγγελίστριας. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν και φέτος για την προσκύνηση της Μεγαλόχαρης, τηρώντας ταυτοχρόνως τα μέτρα ασφαλείας που επιτάσσει η πανδημία. Οι τοπικές αρχές απευθύνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και η Μητρόπολη έχει αυστηροποιήσει τα μέτρα προστασίας.
Το ίδιο συμβαίνει και και στην Πάρο, όπου πόλος έλξης για εκατοντάδες πιστούς είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, καθώς το νησί είναι ήδη επιβαρυμένο επιδημιολογικά.
Τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία λιτανεία της εικόνας της Μεγαλόχαρης σε κανέναν από τους ναούς της χώρας και αυτό προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.