آژانس بینالمللی انرژی در گزارش جدیدی که روز سهشنبه ۲۸ اردیبهشت منتشر شد میگوید برای رسیدن به اهداف تعیین شده در زمینه محیط زیست، تولید انرژی در جهان باید متحول و سرمایهگذاریهای جدید در استخراج ذغال سنگ، نفت و گاز متوقف شود.
این نهاد در بخش دیگری از گزارش خود میافزاید به رغم همه موانع موجود این احتمال وجود دارد که بتوان تا سال ۲۰۵۰ تولید و انتشار گازهای گلخانهای در صنعت انرژی جهان را به صفر کاهش داد.
چند قطب اقتصادی مهم جهان از جمله آمریکا و اتحادیه اروپا متعهد شدهاند که تا سال ۲۰۵۰ تولید گازهای گلخانهای را تا حدی کاهش دهند که توسط عوامل طبیعی قابل جذب باشد و در نتیجه وارد جو زمین نشود.
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش خود ۴۰۰ اقدام مشخص برای تحول بنیادی در نحوه تولید، حمل و مصرف انرژی اعلام کرده است.
مهمترین این اقدامات عبارتند از توقف سرمایهگذاری در استخراج سوختهای فسیلی، پایان دادن به فروش خودروهایی که موتور درون سوز دارند تا سال ۲۰۳۵ و افزایش ۴۰۰ درصدی تولید انرژیهای بادی و خورشیدی تا سال ۲۰۳۰ در مقایسه با میزان ثبت شده در سال گذشته.
فاتح بیرول، مدیر آژانس بینالمللی انرژی، گفت تحول در صنعت انرژی میتواند میلیونها فرصت شغلی ایجاد کند و رشد اقتصاد جهانی را تقویت خواهد کرد. او در عین حال هشدار داد که با وجود تعیین اهداف بلندپروازانه از سوی دولتها و شرکتهای اقتصادی برای کاهش آلایندگی در دهههای آینده، میزان تولید و انتشار گازهای گلخانهای رو به افزایش است.
این نهاد در گزارش ماه قبل خود گفت که همزمان با احیاء فعالیتهای اقتصادی پس از پایان قرنطینه میزان آلایندگی در سال ۲۰۲۱ به رکورد جدیدی خواهد رسید.
آژانس بینالمللی انرژی در بخش دیگری از گزارش خود میگوید صنعت تولید برق باید پیشتاز این تحول باشد و نیروگاههای تولید انرژی در کشورهای پیشرفته باید تا سال ۲۰۳۵ میزان آلایندگی خود را به صفر برسانند و این هدف باید پنج سال بعد در سراسر جهان اجرا شود.
این گزارش میافزاید: «گذشته از پروژههایی که تا سال ۲۰۲۱ تایید شدهاند نباید هیچ طرح دیگری برای اکتشاف و استخراج نفت و گاز و یا استخراج زغال سنگ و توسعه معادن موجود تایید شود».
کارشناسان صنعت انرژی میگویند این گزارش با مواضع قبلی آژانس بینالمللی انرژی تفاوت فاحشی دارد و «خنجری در قلب صنعت انرژیهای فسیلی» است.
به گفته کارشناسان، کشورهای بزرگ رو به توسعه مانند چین، آفریقای جنوبی و هند برای تعطیل کردن نیروگاههای بزرگی که با ذغال سنگ کار میکنند به کمکهای بینالمللی نیاز خواهند داشت.
مسئولان آژانس بینالمللی انرژی تاکید کردند که همزمان با افزایش تولید انرژیهای تجدیدپذیر و خودروهای الکتریکی، صرفهجویی در مصرف انرژی و توسعه شبکه انتقال برق به مناطقی که اکنون سوخت فسیلی مصرف میکنند باید در دستور کار قرار بگیرد.
یکی دیگر از اقدامات مهم استفاده از فناوریهای پیشرفته برای حذف دی اکسید کربن از چرخه تولید و مصرف سوختهای فسیلی به خصوص در صنعت هوانوردی و صنایع سنگین است.
گروههای مدافع محیط زیست به کارایی این فناوریها اعتماد ندارند و معتقدند که تنها راه قطعی مقابله با آلایندگی، کاهش مصرف سوختهای فسیلی است.
این گروهها از توصیه آژانس برای اولویت دادن به مصرف زیست سوخت نیز انتقاد کرده و می گویند تولید این نوع سوخت مستلزم اختصاص اراضی وسیعی است که از یک سو جنگل زدایی را تشویق می کند و از سوی دیگر باعث کاهش کشت مواد غذائی و افزایش قیمت این اقلام می شود.
کارشناسان معتقدند که برای رسیدن به مهمترین هدف تعیین شده درمعاهده اقلیمی پاریس يعنی حفظ میزان گرمایش زمین زیر ۱.۵ درجه بالاتر از دوران ماقبل صنعتی تا پایان قرن جاری کاهش میزان آلایندگی به حد صفر یک عامل حیاتی است.
به گفته دانشمندان جو زمین تاکنون در مقایسه با اواخر قرن ۱۹ میلادی حدود ۱.۲ درجه سانتی گراد گرمتر شده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس