Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι, και τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Εμιρατινού Προέδρου, Ανουάρ Γκαργκάς, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο της τετραμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Ισραηλινό ομόλογό του βρέθηκαν οι ισχυροί δεσμοί και οι άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου των ΗΑΕ, έγινε γνωστό πως συζητήθηκαν θέματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις.
«Αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η ειρηνική επίλυση των διαφορών στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στους τρόπους περαιτέρω συνεργασίας που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με αρχή αυτόν της ενέργειας. «Υπογραμμίσαμε τη σημασία του αγωγού East Med και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν ακόμη θέματα ψηφιακής πολιτικής, τουρισμού, άμυνας, καθώς και προετοιμασίας για την μετά πανδημία εποχή.
«Όπως έχω πει επανειλημμένα, τα σχέδια συνεργασιών μας είναι ανοικτά προς όλους, με δεδομένο ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες που μόλις ανέδειξα», τόνισε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, που επίσης τέθηκαν επί τάπητος.
«Εν όψει της διεξαγωγής των εκλογών, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους. Και αυτή είναι μια θέση που όλοι μας υποστηρίζουμε», ανέφερε εκφράζοντας την αντίθεσή του με οποιοδήποτε στοιχείο αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Επανέλαβα ότι κάθε πλευρά έχει τις δικές της απόψεις, που άλλωστε δηλώθηκε ξεκάθαρα στη συνέντευξη Τύπου, που ίσως πολλοί από εσάς είδατε. Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω τη δέσμευση της κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αναζήτηση θετικής ατζέντας στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία, με έναρξη από τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Άγκυρα, η ελληνική πλευρά υπέβαλε μια σειρά προτάσεων σε αυτό το πλαίσιο, όπως έπραξε και η τουρκική πλευρά».
Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση προς τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφτεί την Ελλάδα.
Ευχαρίστησε, τέλος, τους συναδέλφους του για τις παραγωγικές συνομιλίες και ειδικότερα τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την άψογη, όπως την χαρακτήρισε, φιλοξενία στην Πάφο.