Dacă despre anul școlar trecut s-a spus că s-a terminat în coadă de pește, despre cel nou este mai greu de spus cum o să înceapă. Cu mai puțin de două săptămâni înaintea noului clopoțel, autoritățile centrale, cele locale și managementul școlilor fac eforturi să limpezească regulile de funcționare în regim de pandemie, dar mulți din beneficiarii sistemului educațional, părinți și copii, rămân deocamdată nelămuriți. La Chișinău au avut loc astăzi mai multe evenimente și întruniri consacrate tocmai eliminării unor asemenea „necunoscute”.
Majoritatea şcolilor optează pentru procesul de studii cu prezenţa fizică a tuturor elevilor și profesorilor în clase, respectând normele sanitare antiepidemice. Este vorba despre 769 de şcoli sau aproximativ 63 la sută din numărul total al instituțiilor de învățământ, a anunţat miercuri la un briefing ministrul educaţiei Igor Şarov. Celelalte şcoli vor aplica soluția combinată, inclusiv organizarea învățământului în schimburi sau alternarea orelor tradiţionale cu cele online. Nicio școală nu a ales regimul exclusiv online, a precizat Şarov.
Ministerul Educaţiei a elaborat Instrucțiunea privind măsurile de protecţie ce vor trebui aplicate de şcoli, dar documentul urmează să fie aprobat de Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică. Igor Şarov a precizat că măsurile sanitare pentru a preveni răspândirea infecției de COVID-19 includ, între altele, un triaj al elevilor cu luarea temperaturii la intrarea în școală, așezarea în bănci pentru menținerea distanței de siguranță, dezinfectarea periodică a spațiilor şi asigurarea cu echipamente de securitate individuală. Managerii instituţiilor de învăţământ ar urma să întocmească un raport de autoevaluare privind respectarea condiţiilor sanitare, raport ce trebuie ulterior aprobat de Agenţia pentru Siguranța Alimentelor şi Agenţia de Sănătate Publică. Teoretic toate şcolile sunt pregătite să-şi redeschidă uşile, a subliniat ministrul educaţiei.
„Dar să vedem în ce măsură acestea corespund reglementărilor ministerului şi a instrucţiunilor care urmează să fie aprobate sper că vineri, de Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică şi a rigorilor înaintate de către aceasta. Suntem totalmente în condiţii noi şi exigenţele pentru deschiderea şcolilor vor fi total diferite. Aţi observat că procentul şcolilor care vor opta pentru un singur schimb este peste 62 de procente, dar situaţia poate să se schimbe în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.”
Managerii mai multor licee din municipiul Chişinău şi-au împărtășit experienţa despre cum au amenajat instituţiile de învățământ în funcţie de modelul de organizare a procesului educaţional selectat la un forum organizat tot miercuri de municipalitate.
Liceul „Petru Zadnipru” din capitală, la care sunt înscriși peste 750 de elevi, a ales să aplice modelul de învățarea alternantă, la școală şi online, astfel încât în instituţie să fie prezenţi doar jumătate din numărul total al elevilor. Directoarea liceului, Daniela Barnaciuc, spune că în toate încăperile instituţiei au fost amplasate linii de demarcație pentru a gestiona fluxul de elevi şi a asigura distanţarea fizică.
„Pe băncile elevilor sunt linii întrerupte care arată cu exactitate locul aflării elevului în bancă. La intrarea în sala de clasă vor fi păstrate liste a elevilor cu indicarea numărului locului aflării în bancă. În sălile de clasă este amplasată şi o linie întreruptă pentru locul marcat pentru cadrul didactic. Elevul nu va avea dreptul să pășească acest marcaj astfel încât să nu supunem riscului cadrul didactic.”
În mod similar s-a procedat cu celelalte încăperi, începând de la holuri, bibliotecă şi până la cantină. Accesul în clădire se va face prin patru intrării, dintre care una dedicată exclusiv profesorilor. Clasele vor avea un orar separat de intrare în şcoală, adică la ore diferite. La fel se va face şi la finalizarea lecţiilor, parte din elevi vor părăsi sălile odată cu sunetul, alţii la o distanţă de câteva minute, explică Daniela Barnaciuc.
„Nu ştiu cât de uşor va fi de implementat, dar credem noi că nu este imposibil. În curtea liceului şi pe coridoarele instituției vor fi camere care au drept scop monitorizarea interacțiunii fizice a elevilor. Astfel vom putea monitoriza cultura şi comportamentul elevilor în interiorul instituţiei şi în afara ei.”
Autorităţile municipale consideră că organizarea spaţiilor şcolare realizată de acest liceu ar trebui să fie un model pentru celelalte instituții şcolare.
Chiar dacă educaţia la distanţă în regim online, la care s-au adaptat din mers profesorii şi elevii în primăvara trecută, e prevăzută deocamdată doar ca o variantă de rezervă în cazuri de forţă majoră, autorităţile din educaţie continuă să depună eforturi pentru a se obține dotarea corespunzătoare a profesorilor şi elevilor cu echipamente.
Din cele 20 de milioane de lei alocate de guvern au fost procurate deja peste 2800 de computere. Un alt lot urmează să fie achiziţionat din donaţia Băncii Mondiale în valoare de 3,5 milioane de dolari.