Lyssna: Rapport: Vården måste bli bättre på långsiktig planering
En ny rapport om hur den svenska vården fungerar i kritiska situationer visar att vi är bra förberedda för terrorattacker och stora olyckor, men att vården har svårt att planera långsiktigt. Något som går ut över både personal och patienter.
Eva Arredal är Direktör för ägarstyrning på Västra Götalandsregionen. Hon säger att hon känner igen sig i slutsatserna i den sammanfattning hon läst i rapporten.
– Men det här med att skapa en långsiktig kapacitet är något som ligger högt på vår agenda, säger hon.
I en rapport från Socialstyrelsen om vårdens kapacitet i kritiska situationen både på lång- och kort sikt konstaterar utredarna att vården måste bli bättre på att planera och organisera den dagliga verksamheten. Detta trots att man har bra data som kan förutse variationer i personal- och vårdbehov.
De kortsiktiga lösningar som i dag används på flera ställe för att klara den dagliga verksamheten är helt enkelt inte är hållbara, varken för personal eller patienter.
Ett exempel skulle kunna vara planeringen kring sommarbemanningen på vissa sjukhus runt om i landet. Att personal vill ha semester borde inte komma som en överraskning, ändå är det ibland svårt att få ihop personal på grund av dålig planering.
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro känner igen sig i rapportens slutsatser.
– Jag tänker att den viktigaste frågan är: hur ska vi planera för att försörja morgondagens sjukvård – och om fem år. Den planeringen görs inte i dag, utan man planerar vecka för vecka och då blir det det här resultaten vi ser i rapporten.