Ökad dokumentation och administration för kommunerna kan gå ut över kärnverksamheterna.
Lyssna: "Mer digitalisering krävs för att klara välfärden"
Den växande administrationen i landets kommuner försvårar och försenar den digitalisering på arbetsmarknaden som behövs för att klara morgondagens välfärd, hävdar en ny rapport.
– Vi ska göra mer dokumentation, vi ska göra mer policys för exempelvis miljöaspekter som inte fanns för tjugo år sedan. Vi är väldigt duktiga på att juridicera, på regelverk, på metasaker som frågeställningar kring hur folk borde jobba medan allt färre gör jobbet, säger Anders Ekholm, senior rådgivare vid Institutet för Framtidsstudier.
I en ny ännu opublicerad rapport skriver Institutet för Framtidsstudier att antalet administratörer i landets kommuner de senaste tio åren ökat med motsvarande 16 000 helårsanställda.
– Samtidigt ökar ju medellivslängden otroligt snabbt just nu. För varje dygn du lever ökar medellivslängden med tre timmar, säger Anders Ekholm.
Ekvationen är välkänd: allt mindre andel förvärvsarbetande ska försörja och serva allt fler inom vård, skola och omsorg. Samtidigt som de administrativa uppgifterna på arbetsmarknaden växer.
Institutet För Framtidsstudier ger ett hypotetiskt räkneexempel i den underlagsrapport som vid månadsskiftet presenteras för den parlamentariskt tillsatta så kallade kommunutredningen.
Ifall kommunernas kostnader för de 16 000 administratörer som tillkommit där de senaste tio åren istället lagts på omsorgen skulle exempelvis 40 procent fler vårdbiträden kunna anställas. Men alltså hypotetiskt bland annat för att det inte finns så många vårdbiträden att anställa.
Mer kraft måste nu läggas på att planera för den digitala omställning som krävs för att klara morgondagens välfärd säger Charlotta Tillbom, som är HR- och digitaliseringschef i Solna kommun.
– Tolka mig rätt: gärna pengar, men det är inte det som är problemet. Problemet är att vi i alla fall inte kommer att kunna hitta resurser.
Så av alla som tar examen i gymnasiet, hur många av dem skulle offentliga sektor behöva anställa?
- Vi kommer behöva 130 procent av dem. Och det säger sig självt att vi inte kommer att få, för det finns ju andra som också vill ha. Så därför tycker jag att jobba med digitalisering och automation är en grundförutsättning för att vi ska klara av att ge en service till våra kommuninvånare – överlag, säger Charlotta Tillbom.