E ca un truc de magie ieftin – multe gesturi teatrale, mult fum, dar nimic concret la final, explică senatorul Tony Sheldon, care a condus investigația. El a comparat companiile cu niște „pirați digitali” care folosesc cultura și datele australienilor în propriul interes, fără să ofere nimic în schimb, notează The Guardian.
Ancheta a scos la iveală că Amazon nu a vrut să spună cum folosește datele înregistrate prin Alexa, Kindle sau Audible, Google a evitat să explice ce informații ale utilizatorilor folosește pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, iar Meta a recunoscut că strânge date de pe Facebook și Instagram încă din 2007, dar nu poate explica cum a primit acordul utilizatorilor pentru folosirea datelor în scopuri care nici nu existau la acea vreme.
Acestea ar urma să protejeze în special artiștii și creatorii de conținut, ale căror opere sunt folosite pentru antrenarea sistemelor AI fără compensație.
„Avem nevoie de legi care să apere drepturile cetățenilor, nu profiturile companiilor din Silicon Valley”, a subliniat senatorul Sheldon.