Διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποίησε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ.
Στην Αθήνα είχε συνομιλία με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό είναι ψηλά στην ατζέντα της κεντροαριστερής κυβέρνησης Σολτς, που δέχτηκε έντονες πιέσεις μετά τις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του ακροδεξιού AfD στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας.
Αλλά και η συντηρητική Χριστιανική Ενωση CDU/CSU ζητούσε να κλείσουν τα γερμανικά σύνορα για να ανακοπεί η λεγόμενη «δευτερογενής μετανάστευση», που θα σήμαινε πρόσθετη επιβάρυνση στις χώρες πρώτης εισόδου, όπως η Ελλάδα, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Ενόψει των πρόωρων εκλογών στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εσωτερικών επείγεται να εφαρμοστεί «το ταχύτερο δυνατόν» το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου. Θα είναι «καθοριστικό για τη μείωση των επιβαρύνσεων και τη βελτίωση των συνθηκών», λέει η Φέζερ στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ».
Ναι, στο επίκεντρο ήταν το ζήτημα πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (CEAS) το ταχύτερο δυνατόν.
Αυτό είναι το κοινό μας συμφέρον.
Ετσι, τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα προστατεύονται επιτέλους πλήρως και οι αφίξεις θα ελέγχονται και θα καταγράφονται αξιόπιστα. Οι διαδικασίες ασύλου για άτομα με ελάχιστες προοπτικές χορήγησης προστασίας θα διεξάγονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Η ευθύνη για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη επιμερίζεται πιο δίκαια. Στη Γερμανία εργαζόμαστε ήδη εντατικά για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ΚΕΣΑ. Θέλουμε επίσης να εφαρμόσουμε ορισμένες ρυθμίσεις νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ. Για παράδειγμα, θέλουμε να διεξάγουμε ταχύτερους ελέγχους ασύλου στα αεροδρόμια, όταν οι άνθρωποι έχουν ελάχιστες προοπτικές να τους παρασχεθεί προστασία.
Αποκόμισα την εντύπωση ότι οι ελληνικές Αρχές καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να παρέχεται στους αφιχθέντες πρόσφυγες αξιοπρεπής στέγαση και να διενεργείται γρήγορα ο έλεγχος χορήγησης ασύλου. Μίλησα επίσης με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα και την κοινωνική πρόνoια Caritas για την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Ηταν πολύ σημαντικό για μένα να αποκτήσω μία εικόνα για την κατάσταση ανάγκης των προσφύγων και τις τεράστιες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η Ελλάδα.
Και εδώ, το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου είναι καθοριστικό για τη μείωση των επιβαρύνσεων και τη βελτίωση των συνθηκών. Για πρώτη φορά θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ανακουφίζουν στο μέλλον το ένα το άλλο. Αυτό δεν συνέβαινε μέχρι τώρα. Επιπλέον, η Γερμανία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνεχίσει να στηρίζει κράτη, όπως η Ελλάδα, που δέχονται ιδιαίτερες πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε με ισχυρές γερμανικές αστυνομικές δυνάμεις στις αποστολές της Frontex. Ενα πράγμα είναι σαφές: πρέπει να αφαιρέσουμε κάθε βάση για την απάνθρωπη επιχείρηση των διακινητών, για να μη στέλνονται πλέον άνθρωποι σε επικίνδυνα για τη ζωή τους ταξίδια στη Μεσόγειο.
Φυσικά μιλήσαμε και γι’ αυτό. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρέπει επίσης να αποτρέψουμε την ανεξέλεγκτη μετακίνηση πολλών προσφύγων σε όλη την Ευρώπη: πάνω από όλα μέσω ελέγχου και καταγραφής. Και επ’ αυτού το νέο νομικό πλαίσιο της ΕΕ περιλαμβάνει σημαντικούς νέους κανονισμούς, οι οποίοι πρέπει τώρα να εφαρμοστούν.
Εχουμε κοινό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα, να ελέγξουμε και να διαχειριστούμε τη μετανάστευση πολύ αποτελεσματικότερα από ό,τι στο παρελθόν. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Γι’ αυτό ήταν καλές και εποικοδομητικές συζητήσεις. Μας συνδέουν επίσης πολλά άλλα κοινά ζητήματα: η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες μας, και σε αυτά συνεργαζόμαστε καλά. Και τέλος, μιλήσαμε για πολιτική προστασία από καταστροφές. Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία έχει υποστηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών με πυροσβεστικά αεροσκάφη και πυροσβέστες. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε και να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.