Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank, για την παραχώρηση των warrants, και, πλέον έχει κτιστεί η νέα τραπεζική οντότητα, καθώς η 5η μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα θα είναι σε πλήρη λειτουργία τη νέα χρονιά με στόχο τη στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Attica Bank είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα που θα σηματοδοτηθεί την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, όταν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της τράπεζας στο ΧΑ, με τη διευθύνουσα σύμβουλο Ελένη Βρεττού (φωτογραφία) να χτυπάει το καμπανάκι. Επόμενο βήμα, η υλοποίηση του «ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ» για τα κόκκινα δάνεια, ενώ στις αρχές του 2025 αναμένεται η νέα εταιρική ταυτότητα της τράπεζας, που θα αλλάξει όνομα, λογότυπο, χρώματα κ.λπ. Μεγαλομέτοχος στη νέα τράπεζα θα είναι η Thrivest Holding (συμφερόντων Εξάρχου, Μπάκου, Καϋμενάκη) με ποσοστό κοντά στο 58%), το ΤΧΣ (που άμεσα θα περάσει στο Υπερταμείο) με ποσοστό περίπου 35%, ενώ μικρά μερίδια διατηρούν η Fiera Capital (fund με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο) και ο e-ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ.
«Εισάγουμε πάρα πολλά καταναλωτικά αγαθά, ακόμα και αγροτικά προϊόντα», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του (ΕΡΤ News), σχολιάζοντας το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, προσθέτοντας πως η κατάσταση αυτή έχει κάπως ξεφύγει. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «οι τράπεζες πρέπει να δώσουν έμφαση στην πιστωτική επέκταση», κυρίως στα στεγαστικά δάνεια και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ έβαλε ταφόπλακα στη φημολογία για τη δημιουργία νέου συστήματος άμεσων πληρωμών που θα λειτουργούσε παράλληλα με το IRIS και υποστήριξε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου συναλλαγών στο IRIS, καθώς και άλλοι τρόποι ενίσχυσής του – ακόμα και η διασύνδεσή του με άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα. Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι μια πιθανή επιβολή μεγάλων και σκληρών δασμών από τις ΗΠΑ στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε σοβαρή κρίση. Για τα επιτόκια της ΕΚΤ είπε ότι πιθανότερο σενάριο είναι η μείωση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε «επιθυμητή» την επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τονίζοντας ότι το υπάρχον ΤΑΑ έχει αποδείξει την αξία του, έχοντας οδηγήσει σε σύγκλιση μεταξύ των οικονομιών Βορρά και Νότου.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος», διαβεβαίωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση έχει δείξει σταθερά ότι κρατά μια υπεύθυνη φιλεπενδυτική στάση. Οπως είπε, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να λειτουργήσει με συνθήκες εσωτερικού ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών, υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα μέχρι το τέλος της τετραετίας θα κινούνται μακριά από τον λαϊκισμό αλλά και μακριά από κάθε αντίληψη που θα έδειχνε αδιαφορία για τα προβλήματα των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων, του απλού πελάτη και του απλού έλληνα πολίτη».
Στο 3% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, από 3,1% τον Οκτώβριο, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,3% από 2%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. H μικρή μείωση του πληθωρισμού από το 3,1% του Οκτωβρίου οφείλεται στην επιβράδυνση των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων στο 0,8% από 1% και τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών ενέργειας (-2,4% έναντι -1,6% τον Οκτώβριο).