Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη δεν φαίνεται να διαμορφώνει μόνο μια νέα περίοδο σχέσης ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά «καθαρίζει» το τοπίο και στις σχέσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: η επίθεση του Σωκράτη Φάμελλου στη «συναινετική διάθεση» της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι στην κυβέρνηση δεν ήταν ευκαιριακή, αλλά συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο – την ίδια ώρα που στο ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, και παρά τη διαφορετική οπτική που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πως τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του κόμματος οφείλουν να απαντούν στις επιθέσεις που δέχονται εξ αριστερών και δεξιών.
Στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση εργασίας της ΚΟ ενόψει του προϋπολογισμού, ο Ανδρουλάκης σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για τα όσα του προσήψε ο Φάμελλος τόσο για το «συναινετικό ύφος» (αφήνοντας, εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, και υπονοούμενα για την υπόθεση των υποκλοπών), αλλά και την πρόταση των τραπεζών – προκρίνοντας τη στρατηγική της «δομικής, προοδευτικής, προγραμματικής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης» που «δυναμώνει όλο και περισσότερο» και θέλοντας να αναδείξει τη διαφορά ύφους και αποτελεσματικότητας της κριτικής στη ΝΔ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την πρώτη από την εκλογή του, ο Φάμελλος επανέλαβε πως τέτοιου είδους ερωτήσεις «θα τις θέτουν δημόσια», σημειώνοντας πως το κλίμα συναίνεσης «θα μπορούσε απλά να διαψευστεί (…) Δεσμευόμαστε ότι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα είναι ποτέ βολική αντιπολίτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να πιέζει το ΠΑΣΟΚ εξ αριστερών, διεκδικώντας εκ νέου ένα ενδιάμεσο ακροατήριο που άρχισε να κοιτά προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κατά τους μήνες εσωκομματικής αναταραχής στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτή η διπλή στρατηγική, με απαντήσεις τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά, απασχόλησε την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας και μια πρώτη διαφοροποίηση. Επειτα από μια ερώτηση του Παύλου Χρηστίδη για την αντιμετώπιση του χτυπήματος Φάμελλου στην Ολομέλεια που περιγράφηκε ως «κάτω από τη μέση», στη δική του παρέμβαση ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε πως στο ΠΑΣΟΚ «δεν κάνουμε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».
Οταν ο Ανδρουλάκης πήρε ξανά τον λόγο, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, απάντησε «εμείς έχουμε αντίπαλο την κυβέρνηση, αλλά έχουμε αντίπαλο και τον λαϊκισμό. Δεν θα αφήνουμε αναπάντητη τη χυδαιότητα». Παρόντες στην αίθουσα περιέγραφαν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι αυτό αφορά όλα τα στελέχη του κόμματος και όποιος δεν το εφαρμόσει είναι «εκτός γραμμής».
Μια πρώτη διαφοροποίηση στο εσωτερικό ήρθε και στον ΣΥΡΙΖΑ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – όχι όμως για την πολιτική κατεύθυνση, αλλά για τις εσωτερικές ανακατατάξεις στο οργανόγραμμα. Ο Φάμελλος πρότεινε την επάνοδο στην Πολιτική Γραμματεία δύο προσώπων που είχαν φύγει από το όργανο την περίοδο Κασσελάκη, του Γιώργου Βασιλειάδη και του Χρήστου Σπίρτζη, προτείνοντας ο πρώτος να αναλάβει εκ νέου και τα οργανωτικά καθήκοντα που είχε.
Ο Παύλος Πολάκης αντέτεινε τη συμπλήρωση του οργάνου με νέα πρόσωπα έπειτα από κάλπη, ωστόσο έχασε τη σχετική ψηφοφορία. «Οσο με αφορά το δείγμα της ενότητας, το έδωσα το βράδυ των εκλογών», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Πολάκης. «Επειδή πάντα το τανγκό το χορεύουν δυο, θέλω να δω τα αντίστοιχα πράγματα από τη μεριά του Σωκράτη. Στην πορεία προς το συνέδριο (…) να είμαστε συμπεριληπτικοί και συναινετικοί και να πάμε ενωμένοι».