«Ο «πόλεμος της ασφάλτου» κατασπαράζει ζωές πολύ νέων, κατά προτίμηση, ανθρώπων. Είναι μια γενοκτονία μεθοδική και «αποδοτική» σε βάθος χρόνου». Τα παραπάνω επισημαίνει ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, ο οποίος διοργάνωσε το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων.
Ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, σημειώνει ότι περίπου 1.200.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σκοτώνονται ετησίως σε τροχαία δυστυχήματα. Οι τραυματισμοί από τροχαία είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και νέους ενήλικες 5 έως 29 ετών παγκοσμίως.
Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους στο δίκτυο της κυκλοφορίας, αφορούν ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων των πεζών, των ποδηλατών και των μοτοσικλετιστών. Η Ελλάδα κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους και τραυματισμούς από τροχαία.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 637 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους το 2023 και άλλοι 441 το πρώτο οκτάμηνο του 2024. «Αναλογιστείτε το σύνολο των νεκρών σε ένα χρόνο, 637 θάνατοι το 2023, καταμερισμένο σε μία μονάδα χρόνου (μήνα): ισοδυναμεί με 12 ‘Τέμπη’ το χρόνο» επισημαίνει ο Σύλλογος.
Παράλληλα σημειώνει ότι «περισσότεροι από 120 άνθρωποι χτυπήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν από οδηγούς στους ελληνικούς δρόμους το πρώτο δεκάμηνο του 2024, με αποτέλεσμα 12 από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους και πολλοί να μείνουν ανάπηροι.
Στη χώρα μας, η εγκατάλειψη τραυματία στην άσφαλτο παραμένει πάντα πλημμέλημα. Οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί δεν παραδέχονται ότι αυτό που συντελείται μπροστά στα μάτια μας είναι γενοκτονία».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν αφιλοκερδώς το Κρουστόφωνο και οι μουσικοί Νίκη Μπραβάκη (φωνή) Χάρης Καπετανάκης (σαξόφωνο), Oleg Chaly (πλήκτρα) Νικόλας Γέρσος (μπάσο) και Γιάννης Παπαγεωργίου (ντραμς).